09:50 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 453
  Pratite nas

  Čovek kome su gljive počele da rastu u krvi proveo je 22 dana u bolnici, od čega osam na odeljenju intenzivne nege.

  Ovaj neverovatan slučaj zabeležen je u Žurnalu Akademije za konsultativnu psihijatriju.

  Lekari koji su lečili ovog čoveka, nisu objavili druge detalje, gde se incident dogodio i u kojoj je bolnici lečen, radi zaštite privatnosti pacijenta.

  Objavljeno je da se radi o pacijentu koji je patio od depresije i zbog toga je hteo da zloupotrebi „magične gljive“, psilocibe, koje imaju psihoaktivno dejstvo, ali su u nekim delovima SAD legalizovane u medicinske svrhe.

  Radi se o čoveku koji je skuvao čaj od „magičnih gljiva“, filtrirao ga i ubrzigao ga u venu. Nekoliko dana kasnije mu je pozlilo, koža mu je požutela, dobio je dijareju, povraćao je krv i organi su počeli da mu otkazuju. U bolnici je ustanovljeno da su u njegovoj krvi gljive počele da se razmnožavaju. Zbog otkazivanja organa, završio je čak i na respiratoru.

  Iako je otpušten iz bolnice posle 22 dana, i dalje je na antibioticima i lekovima protiv gljivičnih oboljenja, navodi se u naučnoj studiji.

  Lekari navode da ovaj slučaj pokazuje kako je potrebna dalja javna edukacija koja pokazuje štetno i opasno dejstvo upotrebe „magičnih gljiva“ i sličnih psihoaktivnih supstanci, čak i kad su legalizovane za medicinsku upotrebu.

  Prema navodima lekara, pacijent star 30 godina hteo je na ovaj način da ublaži simptome bipolarnog poremećaja i zavisnosti od opioida, lekova za smanjenje bola.

  Recept za pripremu čaja i savete da on pomaže kod bipolarnog poremećaja našao je na internetu, preneo je „Njujork post“.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  krv, Gljive
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga