19:54 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  12865
  Pratite nas

  Još od kada je grupa kineskih seljaka iz pokrajine Šansi 29. marta 1974. dok je kopala bunar, prvi put slučajno otkrila Ratnike senki ili Glinene ratnike – ogromna vojska od terakote budi pažnju javnosti zbog svog izgleda, veličine i brojnosti.

  Naučnici se od onda pitaju da li je moguće da su svi ratnici rađeni na osnovu stvarnih ljudi ili je jednostavno bila reč o „šablonu“ pa su detalji kao što su frizura, oblik nosa ili ušiju urađeni nasumice kako bi se razlikovali, piše „Dejli mejl“.

  Ovu, „poslednju tajnu“ drevnih kineskih ratnika izgleda da je rešila savremena nauka.

  Eksperti su 2014. godine napravili 3D kompjuterske modele statua fokusirajući se na njihove uši jer se ovaj deo ljudskog tela smatra jedinstvenim skoro kao otisak prsta. Nakon mnogo istraživanja i upoređivanja, na osnovu ovih modela, naučnici sada tvrde da je svaki od preko 7.000 vojnika modelovan prema stvarnoj osobi jer nisu pronađena dva ista uha.

  Vojska senki, ratnici senki, glineni ratnici
  pixabay.com
  Ratnici Senki ili Glineni ratnici predstavljaju kolekciju od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline.
  „Na osnovu početnog uzorka, armija od terakote izgleda kao serija portreta stvarnih ratnika“, izjavio je arheolog Markus Martinon-Tores koji sa svojom ekipom radi na lokalitetu nedaleko od grada Sjen, u provinciji Šansi u Kini.

  Ratnici Senki ili Glineni ratnici predstavljaju kolekciju od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline, koja je nađena u grobnici prvog kineskog cara, Ćin Ši Huanga. Sve skulpture imaju prirodnu veličinu. Kolekcija skulptura se nalazila u grobnici i bila je zakopana zajedno s prvim kineskom carem, Ćin Ši Huangom, koji je ujedinio Kinu 221. godine pre nove ere.

  Vojska senki, ratnici senki, glineni ratnici / pixabay.com
  pixabay.com
  Svaka od skulptura je jedinstvena. Ne postoje dve identične.

  U vreme kad je car Ćin Ši Huang bio sahranjen, skulpture su pokopane zajedno s njim, jer se verovalo da će tako i nakon smrti car imati vojsku kojom zapoveda. Skulpture gledaju ka istoku i nalaze se u borbenoj formaciji.

  Svaka od skulptura je jedinstvena. Ne postoje dve identične. Sve skulpture su naoružane. Neke imaju lukove i strele, ali tu su i koplja, mačevi… Oružje je u vreme otkrića bilo još uvek prilično oštro.

  Godine 1987. UNESKO ih je proglasio svetskom baštinom, prenosi „Istorijski zabavnik“.

  Vojska senki, ratnici senki, glineni ratnici
  pixabay.com
  Naučnici tvrde da je svaki od preko 7.000 vojnika modelovan prema stvarnoj osobi jer nisu pronađena dva ista uha.
  Tagovi:
  arheologija, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga