11:17 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 328
  Pratite nas

  Prema predviđanjima američkog vazduhoplovstva očekuje se da će se osnovna faza kineske rakete Long March 5B (Chang Zheng 5B ili CZ-5B), koja je prošlog meseca lansirana sa prvim modulom za orbitalnu stanicu u zemlji, srušiti u Tihom okeanu 8-9. maja.

  Očekuje se da će osnovna faza svemirske letelice CZ-5 ponovo ući u Zemljinu atmosferu između 01:11 GMT 8. maja i 19:11 GMT 9. maja, iznad južnog dela Tihog okeana nedaleko od Novog Zelanda, procene su koje je objavila emisija Spejs-trek.org.

  Gardijan je ranije citirao astrofizičara iz Centra za astrofiziku na Univerzitetu Harvard koji je rekao da bi delovi rakete potencijalno mogli da slete na naseljeno područje u rasponu od  Njujorka, Madrida i Pekinga, pa sve do juga, odnosno Čilea i Novog Zelanda. Naučnik, međutim, jednako očekuje da delovi rakete padnu u more, s obzirom na to da je veći deo naše planete prekriven okeanima.

  Kina je krajem aprila lansirala raketu nosača Long March 5B sa glavnim modulom (Tianhe ili „Harmonija nebesa“) za buduću nacionalnu orbitalnu stanicu. Tianhe će biti kontrolno čvorište orbitalne stanice Tiangong („Nebeska palata“).

  Kina očekuje da završi sa sastavljanjem svoje prve svemirske stanice u donjoj Zemljinoj orbiti do 2022. Ta zemlja je planirala nekoliko misija, kako teretnih brodova, tako i onih s posadom, tokom 2021. i 2022. godine kako bi završila kompleks i planira da zvanično lansira svemirsku stanicu 2023. godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  lansiranje rakete, raketa, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga