02:54 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 533
  Pratite nas

  Svetski naučnici tvrde da su napravili najpreciznije informacije o najdubljim tačkama svakog od pet najvećih okeana.

  Istraživački tim mapirao je ključne lokacije na kojima se morsko dno spušta u Tihi, Atlantski, Indijski, Arktički i Južni okean, prenosi Bi-Bi-Si.

  Rigorozne tehnike merenja koje je primenio tim Pet dubina potvrdile su da je Java pobedila, dok je najniži deo u rovu - na dubini od 7.187 m - zapravo je 387 kilometara od mesta na kojem su prethodni podaci sugerisali da bi mogla biti najdublja tačka.

  Isto tako, u Južnom okeanu sada postoji novo mesto koje može da se smatra najdubljom tačkom tog regiona, a koje se nalazi na 7.432 metara dubine

  Takođe, navodi se, postoji mesto u istom rovu, samo na severu, koje je još dublje Meteor dip na 8.265 metara, ali je tehnički u Atlantskom okeanu.

  "Tokom 10 meseci, dok smo obilazili ovih pet lokacija, mapirali smo područje veličine kontinentalne Francuske. Ali unutar toga bilo je područje veličine Finske koje je bilo potpuno novo, a morsko dno nikada ranije nije bilo viđeno", objasnila je članica tima Heder Stjuart iz Britanskog geološkog zavoda.

  Najdublje mesto na Atlantiku je u Portoriko rovu, mestu zvanom Braunson dip na 8.378 metara.

  Sve ove informacije se predaju projektu Nipon faundejšn-GEBCO Sibed 2030, čiji je cilj da do kraja decenije sastavi, iz raznih izvora podataka, dubinsku mapu celog okeana.

  Ove mape su od suštinskog značaja za navigaciju, naravno, i za polaganje podvodnih kablova i cevovoda, ali i za upravljanje ribarstvom i konzervaciju, jer se oko podvodnih planina okupljaju divlje životinje.

  Dodaje se da morsko dno utiče na ponašanje okeanskih struja i vertikalno mešanje vode, a sve ove informacije su potrebne za poboljšanje modela koji prognoziraju buduće klimatske promene - jer okeani igraju ključnu ulogu u kretanju toplote širom planete.

  Tagovi:
  dubina, okeani
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga