04:48 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1495
  Pratite nas

  Inženjeri sa Univerziteta Kolumbija u SAD razvili su najmanji bežični čip na svetu, uređaj veličine grinje koji može da se implantira u ljudsko telo hipodermijskom iglom radi praćenja zdravstvenog stanja.

  „Želeli smo da vidimo koliko daleko možemo da pomerimo granice da bismo napravili najmanji mogući funkcionalni čip“, rekao je vođa studije Ken Šepard. „To je nova ideja o čipu kao sistemu. To je čip koji je sam po sebi, bez ičega drugog, potpuno funkcionalni elektronski sistem“, objasnio je on.

  Novi čip zauzima ukupnu zapreminu manju od 0,1 mm³ i vidljiv je samo uz pomoć mikroskopa. S obzirom na njegovu veličinu, tim je koristio ultrazvuk za bežično napajanje i komunikaciju sa uređajem. Istraživači su proizveli „antenu“ koja se instalira direktno na vrh čipa i pomoću koje se napaja i komuniciraju, u oba slučaja koristeći ultrazvuk.

  „Ovo bi trebalo da bude revolucionarno otkriće za razvoj minijaturnih, bežičnih implantabilnih medicinskih uređaja koji mogu da otkriju različite stvari, da se koriste u kliničkim primenama i da na kraju budu odobreni za ljudsku upotrebu“, rekao je Šepard, prenosi RT.

  Cilj istraživača je da razviju čipove koji mogu da se ubrizgaju u telo hipodermijskom iglom, a kada jednom uđu u telo, komuniciraju pomoću ultrazvuka pružajući podatke koji se lokalno prikupljaju. Trenutni takvi uređaji mere telesnu temperaturu, ali postoji mnogo više mogućnosti na kojima tim radi.

  Studija je objavljena početkom maja u časopisu „Sajens advensis“.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  zdravlje, istraživanja, mikročip, čip
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga