08:33 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ostali sportovi
  Preuzmite kraći link
  69128
  Pratite nas

  Džozef Bajden, novoizabrani američki predsednik, potpisao je izvršnu naredbu u cilju sprečavanja diskriminacije, ali je to izazvalo velike reakcije među kritičarima koji uoućuju da će takva odluka naštetiti sportska nadmetanja žena jer omogućava takmičenje transrodnim sportistima.

  U nizu izvršnih naredbi koje je Bajden potpisao prvih dana po ulasku u Belu kuću, našla se i jedna koja se odnosi na obavezu srednjih škola i univerziteta da omoguće transrodnim sportistima da se takmiče u ženskoj konkurenciji

  „Deca bi trebalo da mogu da se edukuju bez bojazni o tome da li će im biti zabranjen pristup toaletima, svlačionicama ili školskim sportskim sekcijama“, navedeno je u naredbi objavljenoj na stranicama RT.

  Takva formulacija je naišla na brojne reakcije na društvenim mrežama, LGBT aktivisti su podržali Bajdenovo rešenje, a kritičari navode da bi škole mogle da ostanu bez sredstava ukoliko ne dozvole transrodnim osobama da se takmiče u ženskoj konkurenciji.

  „Tužan dan za ženski sport. Žene će morati da se takmiče sa biološkim muškarcima, da rizikuju povrede i poraze, zahvaljujući novoj Bajdenovoj naredbi. Nemojte reći da se ovo radi u korist žena, ne, to je destruktivno i negativno“, navedeno je u jednom od komentara.

  Odredbe Bajdenove naredbe su dalje shvaćene kao podsticanje na neravnopravnu konkurenciju.

  „Ne mislim da je dobra ideja imati biološke muškarce u takmičenju sa biološkim ženama, bez obzira na to kako se oni identifikuju“, ističe jedan korisnik društvenih mreža.

  Pored komentara, u bazi podataka o rezultatima takmičenja u ženskoj i muškoj konkurenciji objavljen je uporedni prikaz uz jasne razlike u dometima. 

  ► Zašto vole da mrze Đokovića?

  ► Habib uputio surovo realan komentar posle Konorovog debakla

  ► Još jedna strašna partija Nikole Jokića /video/

   

  Tagovi:
  Džo Bajden, Džozef Bajden
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga