06:35 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ostali sportovi
  Preuzmite kraći link
  Hajka VADA na Rusiju (42)
  41216
  Pratite nas

  Organizatori Svetskog prvenstva u igri dame, tokom kojeg se dogodio skandal sa uklanjanjem zastave Rusije, oglasili su se saopštenjem i priznali da su to učinili pod pritiskom Svetske antidoping agencije (VADA).

  Incident u Poljskoj se dogodio tokom partije ruske šampionke Tamare Tansjkužine i domaće takmičarke Natalije Sadovske.

  Dok se Ruskinja pripremala za sledeći potez, osoba iz organizacije je prišla stolu i uklonila ruska obeležja, nalepnicu i zastavicu.

  Organizatori su izrazili žaljenje, dok je iz Svetske antidoping agencije rečeno da nemaju veze sa tim slučajem koji je u vezi sa presudom Suda za sportsku arbitražu o zabrani isticanja ruskih obeležja na velikim sportskim događajima u periodu od dve godine.

  Iz VADA je navedeno da nije tražena reakcija organizatora, iako su obeležja sklonjena tokom partije, koju je, zbog pretpljene neprijatnosti, ruska takmičarka izgubila.

  „VADA nije imala nameru niti je tražila da se to dogodi tokom partije. Takav način nije naš zahtev“, navedeno je u saopštenju.

  Ipak, supervizor duela Jacek Pavlicki je naveo da je sve urađeno po zahtevu VADA i izvinio se zbog incidenta, navodeći da je sve trebalo da bude drugačije izvedeno, s obzirom na to da je taj potez izazvao i političke potrese.

  „Imali smo pat-poziciju, nije bilo dobrog poteza. Možda je trebalo da isključimo kamere u tom trenutku. Nisam razmišljao o tome. Bili smo pod pritiskom i u strahu. Siguran sam da su mnogi Rusi uznemireni i žao mi je. Nikada nismo imali loše namere“, istakao je Pavlicki.

  ► Lalatović: Ugrožen sam, zamislite, da budem isključen na pravdi Boga?! /video/

  ► Jokićev šmekerski odgovor na histeriju u Americi /video/

  ► Spektakl na ledu – mladi Rusi šokirali Amerikance /video/

  Tema:
  Hajka VADA na Rusiju (42)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga