23:27 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 62
  Pratite nas

  Poslanik Pokreta „Samoopredeljenje“ u kosovskoj skupštini Iljir Deda ocenio je da je EU nesposobna da se bavi Zapadnim Balkanom.

  Deda je rekao Tanjugu da je situacija na Kosovu ista kao i u svim ostalim delovima Zapadnog Balkana, sa velikim ekonomskim i socijalnim problemima i nedostatkom prave evropske perspektive.

  On smatra da bi Zapadni Balkan trebalo da bude prioritet EU, jer je mir u ovom regionu postignut samo zbog perspektive učlanjenja, a i evropski projekat je nedovršen bez svih zemalja regiona kao članica evropskog kluba.

  „Ono što vidimo sada je usporenje procesa, i to ne zbog Zapadnog Balkana, već jačanja ekstremne desnice, te odjednom imamo paradoks da cela evropska politika postaje talac nelegalnih migracionih tokova, umesto da bude mirovni projekat koji u suštini jeste EU“, naveo je Deda.

  On je naglasio da je Kosovu i ostalim delovima Balkana potrebna pomoć u ekonomskom i industrijskom razvoju, jer trenutno postoji veliki rascep između socijalne i ekonomske realnosti, kao i aspiracija vlada koje su pomalo maglovite jer su nekompetentne.

  Prema njegovim rečima, svi u regionu su pre 10 godina verovali da će danas biti u pretpristupnim pregovorima sa EU, a očigledno se to ne dešava i to ne zbog Zapadnog Balkana, već zbog EU.

  Tagovi:
  EU, Ilir Deda, Balkan, Zapadni Balkan, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga