08:51 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 491
  Pratite nas

  Postsovjetski poredak je narušen bombardovanjem Srbije, a odgovor Rusije na širenje NATO-a ka njenim granicama je razuman, smatra profesor na univerzitetu u Prinstonu i Njujorku, saradnik nedeljnika „Nejšen“ Stiven Koen.

  Zapad optužuje Rusiju da je uništila postsovijetski poredak, ali ako se vratimo u '99…to  počinje američkom vazdušnom invazijom na Srbiju", izjavio je u intervjuu za Džon Bačelor šou".

  Koen smatra da svet prolazi kroz istorijske trenutke" i da je Ukrajina u centru svetske geopolitike.

  Prolazimo kroz geopolitičku tranziciju i svet više neće biti onakav kakav je bio pre  pet, šest godina, svakako ne u Evropi. Ovo su istorijska vremena, a epicentar (promena) je u Ukrajini", ocenjuje ovaj dobar poznavalac Rusije.

  Prema njegovim rečima, autoriteti iz Kijeva, Brisela i Vašingtona govore da je na pomolu veći rat i koji će uskoro nastupiti", kaže Koen.

  Glavni sukob je između SAD i Rusije, ali i Evropa se deli oko ovoga, dok Kina menja pravac", dodaje on.

  Širenje NATO-a je jedan od odlučujućih faktora u promeni geopolitičke slike.

  Nato
  © AP Photo / Stefan Pusks

  "Reći da Putin uništava postsovjetski poredak znači zaboraviti da je Rusija bila namerno izuzeta iz tok poretka", kaže Koen.

  Rusija, prema njegovim rečima, nikada nije pozvana da učestvuje u onome što je postao NATO poredak u EU, dok se  NATO proširio od Berlina sve do ruskih granica.

  Poziciju Rusije u Ukrajini naziva "zdravom i modernom".

  "Rusija želi da bude slobodna od vojne pretnje, što nalazim da je razumno", ističe on.

  Na pitanje šta je cilj Moskve u Ukrajini, Koen kaže da ništa ne ukazuje da Rusija traži da obnovi sovjetski savez kao geopolitički fenomen.

  "Rusija ne želi sferu uticaja, ukoliko ne govorimo o trgovinskoj sferi uticaja koju svaka zemlja želi. Ali ono što traži i za šta bi išla u rat je zona bezbednosti, što znači bez stranih vojnih baza na njenim granicama, u Ukrajini i u Gruziji, zato što se NATO u ovom trenutku pomera ka Gruziji", upozorava američki profesor.

  On kaže da bi se SAD ponašale na isti način da se ruske baze postavljaju u Meksiku ili Kanadi.

  Ključni cilj ruskog predsednika Vladimira Putina je, smatra Koen, da ponovo izgradi Rusiju kod kuće".

  Tagovi:
  Koen, Stiven Koen
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga