08:59 24 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid

  Dodik traži formiranje komisije za istinu o Srebrenici

  © Sputnik / Sergeй Pяtakov
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 232

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik insistira da se uspostavi međunarodna komisija koja bi utvrdila istinu o događajima u Srebrenici iz jula 1995. godine.

  Nesrazmer između tvrdnje o 8.000 stradalih i činjenice o oko 4.000 sahranjenih posle toliko godina, govori da u svemu tome „postoji neki problem“, rekao je Dodik.

  „Nama se govori da je 8.000, a tamo na mezarima ima oko 4.000 sahranjenih posle toliko godina, a oni iz Haga su zaključivali na priči o 8.000. Meni je veoma neugodno da licitiram o broju, ali očigledno je da postoji neki problem u svemu tome“, rekao je Dodik.

  Istakavši da ovo jeste bolno pitanje, predsednik RS je dodao da će, „ako sve što se desilo nije istinito izneseno, to ostati predmet spekulacija“, prenosi RTRS.

  Kao ilustraciju ove izjave, Dodik je podsetio da je priča da su Srbi pobili 300.000 muslimana u ratu dovela do toga da su SAD i druge zapadne zemlje na osnovu tog podatka pravile svoje koncepte političkog rešenja u BiH. 

  Dodik je ponovio raniji stav da Srebrenica nije bila herojski čin, ali je ukazao da je priča o Srebrenici nepotpuna bez podataka o srpskim žrtvama.

  „Apsolutno mislim da nijedan zločin nije potreban, a da je ovo u svakom smislu bio nepotreban zločin sa stanovišta i političkog i nacionalnog i vojnog i svakog drugog aspekta. On je ogroman i težak, on je zločin koji jeste najmasovniji na tom prostoru, ali ne možete vi da izađete sa pričom o Srebrenici samo ako kažete da je tamo ubijeno nekoliko hiljada Bošnjaka, a da ne kažete da je ubijeno isto toliko Srba u nekom vremenu koje je malo šire i nije skoncentrisano samo na dva dana“, rekao je Dodik. 

  Dodik je naglasio da se ne slaže sa kvalifikacijom srebreničkog zločina kao genocida, ukazujući da je genocid zločin Turske nad Jermenima početkom dvadesetog veka.    

  Tagovi:
  istina, komisija, muslimani, Srbi, ratni zločini, Milorad Dodik, Srebrenica, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga