11:54 27 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 11
  Pratite nas

  Jasno smo poslali poruku da smo za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a bez osnivanja ZSO taj napredak nije moguć, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić.

  „Svaki dalji korak ide ka stvaranju Zajednice srpskih opština, a da bi se bilo šta novo i kvalitetno postiglo neophodno je da bude osnovana Zajedinica srpskih opština i bez toga je nemoguć dalji napredak“, rekao je Đurić.

  Upitan o sledećoj rundi pregovora kada je u pitanju tema formiranja Zajednice srpskih opština, Đurić je kazao da trenutno postoje napori EU da privoli Prištinu da se do kraja maja održi jedan sastanak koji bi možda trajao i nekoliko dana, a na kome bi bilo reči o toj temi.

  „Videćemo, kada je prošli put bio zakazan — znamo šta se dogodilo, ali moj utisak je da će biti izvršen pristisak na Prištinu da se ti razgovori održe“, rekao je Đurić.

  Kada su u pitanju poslednji razgovori, čija je tema bila energetika, Đurić je rekao da je glavno pitanje ko će kontrolisati prenosnu mrežu i proizvodne pogone, odnosno hidropotencijale.

  Podsetio je da na Jezeru Gazivode postoji proizvodnja električne energije i trafo stanica sa koje se snabdeva sever Kosova.

  Ko će to kontrolisati je i političko i bezbednosno i strateško pitanje jer se sa hidropotencijala Gazivode vodom snabdeva ne samo sever, već dobar deo Kosova gde žive Albanci, rekao je Đurić ističući da je to ozbiljna tema.

  „Imam utisak da će najspornije pitanje u budućnosti u razgovorima biti ko će biti distributer operativnog sistema. Mi se borimo da to bude srpska kompanija, jer onaj ko je distributer, po evropskim propisima on je vlasnik svojine“, rekao je Đurić.

  Kako je kazao, jedan od glavnih rezultata razgovora trebalo bi da budu pozitivni pomaci koji će doprineti i smirivanju strasti i normalizaciji i poboljšanju odnosa.

  „Prištinska delegacija je u razgovorima imala stav koji nije orijentisan ka pronalaženju pragmatičnih rešenja, već je on koncentrisan na statusna pitanja, na pokušaj da se prisvoji ono što nije njihovo. U toj situaciji, mi ne možemo da omogućimo takvo ponašanje, jer oni kao da nisu zaintresovani za dobro i praktično rešenje koje omgućava obema stranama da budu zadovoljne“, rekao je Đurić.

  Prema njegovom mišljenju, što se tiče prištinske strane, u dijalogu postoji odustvo dobre volje da se normalizuju odnosi.

  Upitan o formiranju specijalnog suda za zločine OVK, on je kazao da i u pregovorima insistira na tome da mora biti pravde za žrtve na Kosovu i Metohiji.

  On je kazao da očekuje da će do kraja maja u pokrajinskoj skupštini biti glasanja o tome i da će biti podržano formiranje međunarodnog suda za zločine OVK.

  Đurić je podsetio da je Srbija uvek sa svojim narodom, gde god da se nalazi, i da je zatraženo povećanje nivoa budnosti i pažnje u južnoj pokrajini „jer postoje informacije o različitim grupama koje imaju opasne namere, ali da sada neposrednih pretnji i opasnosti nema“.

  Kako je rekao, opšta klima je dosta loša.

  „Opšta klima koja je stvorena regionu unosi zabrinutost među naše ljude, jer se stiče utisak da postoje albanski političari koji se nisu okrenuli normalizaciji i koji sve one koji nisu deo njihovog naroda vide kao teret“, zaključio je Đurić.

  Slično:

  Kosovo je uvek bilo uslov
  Na Kosovo se vratila samo jedna srpska porodica
  Dodikova deklaracija Kosovo čuva?
  Đurić će na Kosovo i bez odobrenja Prištine
  Kosovo i Metohija — osnovna duhovna i istorijska vertikala
  Zašto kažu reforme, a misle na Kosovo
  Đurić: Nikada nećemo priznati Kosovo
  Tagovi:
  napredak, zajednica srpskih opština, dijalog, EU, Briselski sporazum, Marko Đurić, Srbija, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga