08:19 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 011
  Pratite nas

  Šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas nakon višečasovnih razgovora sa delegacijom Prištine u Briselu da je postignut napredak o problemu telekomunikacija, ali da neke detalje tek treba rešiti.

  „Razgovori su išli dobro o svim pitanjima koja se ne dotiču pitanja imovine i statusa Kosova, a nešto teže kad god bi se pokrenule te teme“, rekao je Đurić novinarima posle razgovora sa delegacijom Prištine, koju je predvodila potpredsednica kosovske Vlade Edita Tahiri.

  Đurić je kazao da je postignut dogovor o osnivanju jedinstvene kompanije koja će pružati usluge kako za fiksnu, tako i za mobilnu telefoniju na Kosovu, a da će do tada mobilnu mrežu na tom području obezbeđivati Telekom Srbija, kome će biti vraćena oduzeta oprema.

  „Predstoji još jedna runda razgovora dok se ne postigne konačni dogovor, a za to je pre svega potrebno obezbediti nesmetan rad Telekoma“, kazao je on.

  Sem toga, telefonski razgovori između gradova na Kosovu i gradova u centralnoj Srbiji naplaćivaće se kao međugradski, a ne međunarodni, a pritom će se birati međugradski, a ne međunarodni pozivni brojevi, objasnio je on.

  Kada je reč o međunarodnom broju za Kosovo, na kome je prištinska strana insistirala, Đurić je izjavio da je Tahiri zamolila delegaciju Beograda da Srbija od nadležnog međunarodnog tela zatraži pozivni broj za tu geografsku oblast.

  „U ovoj fazi mi o tome ne možemo da razgovaramo dok ne dobijemo garancije da će istovremeno sa tim procesom Telekomu Srbije biti omogućena pokrivenost mobilne telefonije na celoj teritoriji KiM“, istakao je on.

  On je kazao da je danas pre svega utvrđen redosled poteza, a da će na sledećem sastanku, koji će se održati uskoro, biti utanačeni detalji.

  Tagovi:
  Briselski sporazum, telekom srbija, Edita Tahiri, Marko Đurić, Srbija, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga