02:39 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 101
  Pratite nas

  Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović razrešen je danas funkcije predsednika Izvršnog odbora Demokratske stranke Srbije, odlučilo je Predsedništvo DSS-a.

  Kako se navodi u saopštenju, Mladenović je na sednici Predsedništva DSS-a razrešen te stranačke funkcije apsolutnom većinom glasova. 

  „Odluka je doneta sa ciljem podizanja kvaliteta timskog rada i ubrzavanja rešavanja organizacionih problema stranke“, piše u saopštenju. 

  Navodi se da je za mandatara za sastav novog Izvršnog odbora određen član Predsedništva DSS-a i predsednik opštine Velika Plana Dejan Šulkić. 

  Predsedništvo DSS-a je, kako se navodi, dalo saglasnost da se Srpski otadžbinski front, na čijem je čelu Siniša Kovačević, priključi patriotskom bloku, a ta odluka Predsedništva biće upućena Glavnom odboru na potvrđivanje.

  Mladenović: Puč u DSS-u

  Andreja Mladenović izjavio je danas da je odlukom Predsedništva DSS-a o njegovom razrešenju sa funkcije predsednika Izvršnog odbora izvršen puč u stranci, jer je grubo prekršen Statut DSS-a i doveden u pitanje opstanak stranke.

  „Na ovaj način je izvršen puč u stranci, preuzeta apsolutna vlast Predsedništva i predsednika stranke, prekršen Statut i DSS-a dovedena u situaciju, u kojoj se od svog osnivanja nije nalazila“, rekao je Mladenović Tanjugu.

  On je ocenio da se na taj način dovodi u pitanje i opstanak stranke i njeno funkcionisanje.

  Mladenović, koji je prisustvovao sednici Predsedništva na kojoj je razrešen, kaže da je jedino tražio da se u najkraćem roku zakaže sednica Glavnog odbora na kojoj bi se raspravljalo o radu Izvršnog odbora, navodeći da ne beži od te rasprave.

  „To je normalna i demokratska procedura, ali je očigledno da mi u ovom trenutku nemamo demokratiju u stranci i da se grubo krši Statut i da će to dovesti u pitanje zaista funkcionisanje svih organa stranke“, rekao je Mladenović.

  Upitan da li razmišlja da napusti DSS, Mladenović kaže da će se boriti i dalje i da će tražiti od članova Glavnog odbora da se zakaže sednica tog organa.

  „Očigledno je da ovakva odluka i kršenje statuta predstavlja pokušaj da se stranka preuzme mimo onih koji su stranku osnivali i koji su u njoj toliko dugo i da se na taj način stanka uvede u jedno vanredno stanje“, naveo je on.

  Na pitanje da li će Gradski odbor DSS Beograd, čiji je predsednik, raspravljati o izlasku DSS-a iz gradske vlasti, što traži predsednica stranke Sanda Rašković Ivić, Mladenović je rekao da takva odluka nije doneta, navodeći da je Predsedništvo pre mesec dana odlučilo da nijedan opštinski i gradski odbor pre izbora ne izlazi iz lokalnih vlasti u kojima trenutno učestvuje.

  „Predsednica je izlazila u javnost mimo odluka organa stranke, iznosila stavove koje je posle pravdala svojim ličnim stavom što je potpuno neverovatno, a pritom je sama predložila i učestvovala u toj odluci Predsedništva“, rekao je Mladenović, koji je zamenik gradonačelnika Beograda.

  Tagovi:
  Demokratska stranka Srbije, DSS, smena, Andrija Mladenović, Beograd
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga