09:53 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 04
  Pratite nas

  U Minsku su se danas sastale radne podgrupe Kontakt grupe za Ukrajinu, razgovori su bili konstruktivni, ali nije došlo do napretka, rekla je danas Heidi Tagliavini, specijalna predstavnica predsedavajućeg OEBS-a u Ukrajini i pri Trilateralnoj grupi po pitanju implementacije mirovnog plana u istočnoj Ukrajini.

  Ona je rekla da su učesnici radnih podgrupa diskutovali o brojnim pitanjima i da su imali konsultacije sa predstavnicima Donjecke i Luganske narodne republika.

  Podgrupe su se fokusirale na rad u oblastima kao što su ekonomija, obnova objekata, pitanje izbeglica i interno raseljenih lica, humanitarna pomoć, politička i bezbednosna pitanja.

  Trilateralna Kontakt grupa za istočnu Ukrajinu sastoji se od predstavnika Rusije, Ukrajine i OEBS-a i ona je 12. februara ove godine potpisala paket mera za implementaciju sporazuma iz Minska iz septembra prošle godine, a koji se sastoji od 13 tačaka.

  Paket mera (Minsk 2) ranije je dogovoren sa Normandijskom četvorkom (Rusija, Nemačka, Francuska i Ukrajina). On uključuje prekid vatre od 15. februara, povlačenje teškog naoružanja, kao i mere za dugoročno političko rešenje za Ukrajinu i za osnivanje radnih podgrupa.

  Tagovi:
  kontakt grupa, minski sporazum, Luganska narodna republika, Donjecka narodna republika, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga