02:03 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Republika Srpska bi volela da vidi moćnu i razvijenu Srbiju, najmoćniju na Balkanu, jer bi onda i Srpskoj bilo lakše, izjavio je sinoć predsednik RS Milorad Dodik na tribini "Aktuelne političke teme".

  "Mi volimo Srbiju, zagledani smo u nju. Želimo da Srbija ima veliki značaj, regionalni i na međunarodnom planu, da jača i da se razvija", poručio je Dodik i dodao da je uveren da ljudi u RS, ili kako ih nekad zovu "oni od preko Drine", ponekad više vole Srbiju nego njeni građani.

  On je naveo da Republika Srpska ne može dramatično da utiče na procese u Srbiji, ali da je raduje svaki novi pomak Srbije, koja je, kako je rekao, izložena istim temama kao i pre 20 godina.

  "Pre svega, to je Kosovo, ali danas Srbija trpi i druge pritiske i uslovljavanja", rekao je Dodik.

  RS, prema njegovim rečima, ne može da odlučuje o tome šta je primarna politika Srbije, ali može da odlučuje o tome šta je njena primarna politika, a za Republiku Srpsko Kosovo je nepriznato.

  BiH, podsetio je, ne može da prizna KiM, jer nema saglasnost Republike Srpske.

  "Nalazimo se u jednom delikatnom cajtnotu. Mi koji se borimo za autonomiju i samostalnost, najradije bi podražali svaki pokret koji ide ka samostalnosti bez obzira gde se on dešavao, a evo mi to ne možemo. Ne možemo da priznamo Kosovo, jer je ono sastavni deo Srbije", rekao je Dodik.

  Slično:

  Dodik: Republika Srpska i danas u opasnosti
  Dodik: Srebrenica neće biti distrikt, to su spekulacije
  Dodik: Zapad i panislamizam ruše Dejton
  Tagovi:
  Dejtonski sporazum, Dejton, Milorad Dodik, Srbija, Banjaluka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga