06:47 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1113
  Pratite nas

  Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin koji se pre 20 godina dogodio u Srebrenici i gnuša se onih koji su u njemu učestvovali.

  U pismu javnosti pred polazak u Srebrenicu, premijer je naveo da ne postoje reči kojima neko može da izrazi žal i tugu za nastradalima, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

  „Moja ruka je pružena, i ostaće takva, bez ikakve politike i bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu“, poručio je Vučić.

  „Dvadeset godina je prošlo od stravičnog zločina koji se dogodio u Srebrenici. Ne postoje reči kojima bilo ko može da izrazi žal i tugu za nastradalima, kao i bes i ogorčenje prema onima koji su taj monstruozni zločin počinili. Srbija, jasno i nedvosmisleno, osuđuje taj užasni zločin, gnuša se onih koji su u njemu učestvovali i nastaviće da ih privodi pravdi“, naveo je Vučić.

  On je istakao da je njegova odluka da kao predsednik Vlade Srbije ode u Srebrenicu „mnogo više od politike i mnogo više od bilo kakvih političkih igara, i od stavova, pritisaka, i onih da dođem, i onih da ne dođem“.

  „Moja obaveza je da se poklonim žrtvama, to je čin kojim se određujemo prema budućnosti. A ta naša zajednička budućnost, nikako ne može da bude žrtvovana zbog bilo čije, lične ili nacionalne sebičnosti. Toga ne sme da bude među tolikim grobovima“, poručio je Vučić.

  On je istakao da ovde samo odjekuje prosto pitanje — „šta da uradimo da nam se ovo ne ponovi?“

  Premijer je istakao da mi želimo, da Vlada Srbije želi, da živimo sa Bošnjacima, da zajedno radimo i da počnemo da verujemo jedni drugima.

  „Želim, u ime Srbije, dakle, svima nama, i to najiskrenije, budućnost, i mislim da je to, danas i najviše što možemo da učinimo za svu nesrećnu prošlost. Moja ruka je pružena, i ostaće takva, bez ikakve politike i bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu“, poručio je Vučić.

  On je rekao da je to njegova dužnost i sveta obaveza i pred onima koji su stradali, i pred onima koji dolaze, da, umesto njih žive.

  „I jednima neka je večna slava, a drugima, večni mir. Sve manje od toga bila bi uvreda i svim našim žrtvama“, navodi se u pismu premijera Vučića.

  Tagovi:
  komemoracija, ratni zločini, Aleksandar Vučić, Srbija, Srebrenica, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga