15:06 30 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 151
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas ambasadoru Ruske Federacije u Beogradu Aleksandru Čepurinu da je od prvorazrednog značaja za ceo svet da na glasanju o prijemu Kosova u Unesko bude manje uzdržanih zemalja.

  Ambasador je rekao da njegova zemlja pažljivo prati situaciju i čini napore da pomogne koliko može.

  Nikolić je ruskom ambasadoru zahvalio što njegova zemlja juče nije glasala za prijem Kosova u Unesko na sednici Izvršnog saveta te organizacije u Parizu i istakao da je to još jedna u nizu potvrda iskrenog prijateljstva Rusije prema Srbiji.

  Nikolić je dodao da očekuje da će na glasanju o prijemu biti manje uzdržanih zemalja, navedeno je u saopštnju sa Andrićevog venca.

  „To je pitanje od prvorazrednog značaja za ceo svet, zato što se radi o svetskoj baštini i o tome treba da se izjasni međunarodna zajednica. To je hrišćanski zapis, bez koga ne bi samo Srbija bila izložena zaboravu, već i civilizacija uopšte“, rekao je predsednik Nikolić.

  On je naglasio da je tužna činjenica da je svet toliko podeljen u vezi sa Srbijom i da postoje tačke sporenja i tačke saglasnosti među velikim silama, ali da ne postoji tema u vezi sa kojom je tolika polarizacija u svetu.

  Nikolić očekuje i nada se da će na Generalnoj konferenciji glasanjem protiv prijema Kosova u Unesko svoj puni smisao dobiti pravda i da će srpska baština ostati u vlasništvu i pod nadzorom svog titulara, Srpske pravoslavne crkve i Srbije.

  Ambasador Čepurin je rekao da ta zemlja pažljivo prati situaciju i čini napore da pomogne koliko može.

  „Vi se aktivno zalažete i postigli ste potpunu saglasnost sa svim relevantnim faktorima po tom pitanju“, rekao je ambasador.

  Komentarišući aktuelnu političku situaciju na međunarodnom planu, Čepurin je konstatovao da se Rusija zalaže za saradnju, uprkos tome što neki žele da se održi situacija unipolarnog sveta.

  On je naglasio da je svetu potreban novi poredak u kom neće dominirati samo jedna sila.

  Rusija želi dobru saradnju sa Evropskom unijom i posvećena je trajnom miru i stabilnosti u svetu, naglasio je Čepurin, navedeno je u saopštenju.    

  Tagovi:
  Aleksandar Čepurin, Tomislav Nikolić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga