07:00 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5220
  Pratite nas

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio da je Vlada Srbije uspela da održi političku stabilnost, zaustavi ekonomsko propadanje, sprovede plan za izlazak iz krize i održi dobre odnose u regionu.

  „Srbija je uspela da očuva stabilnost uprkos događajima u okruženju. Danas je finansijski stabilna i ozbiljna zemlja, jedna od najuglednijih u Jugoistočnoj Evropi“, rekao je premijer Vučić novinarima, sumirajući godinu i po dana rada svoje vlade.

  On je izrazio zadovoljstvo rezultatima sva četiri cilja koja je postavio na početku mandata — političke stabilnosti, zaustavljanja ekonomskog propadanja Srbije i sprečavanja bankrota, pravljenja i sprovođenja plana za izlazak iz krize i dobre regionalne saradnje.

  Naveo je da je Srbija uspela da održi političku stabilnost, uprkos situaciji u regionu i Evropi i brojnim izazovima, od poplava, preko migrantske krize, pokušaja donošenja rezolucije u Srebrenici, situacije oko ulaska Kosova u Unesko.

  Vučić je rekao da je Srbija, posle godina ekonomskog uništavanja i velikog minusa, izašla iz krize, te da je, iako je planirani deficit odobren od MMF-a za ovu godinu 5,5 odsto, deficit na nivou države sveden na 3,3 odsto, a da veruje da će biti i ispod tri odsto.

  „Siguran sam da je MMF shvatio da smo to sistemski rešili i zato ne očekuje probleme po tom pitanju“, rekao je Vučić.

  On je dodao da nije zadovoljan brzinom strukturnih reformi javnih preduzeća i racionalizacijom javne uprave, te da očekuje da će biti novih zahteva MMF-a u tom pogledu.

  Vučić je naveo da veruje da će privatizacija sedam preduzeća biti završena do Nove godine, kao i da moraju biti pokrenuta određena preduzeća koja su značajni nosioci rasta, poput MSK u Kikindi.

  „Zato su važni razgovori sa Rusima“, rekao je Vučić.

  On je naveo da se Srbija drži plana za izlazak iz krize „kao pijan plota“, gotovo striktno i da su zato postignuti odlični rezultati.

  Rekao je i da očekuje da će Srbija na svetskoj biznis listi, koja izlazi u narednim danima, dramatično napredovati, dodajući da nećemo biti zadovoljni dok Srbija ne bude među prvih 30, 40 država.

  „To pokazuje da je Srbija na dobrom i sigurnom putu“, rekao je Vučić.

  On je dodao i da je ova godina prva u više decenija u kojoj nije bilo rebalansa budžeta.

  Premijer je, navodeći da će rast BDP-a u 2015. godini ići između 0,7 do 1 odsto, a da je siguran da će u 2016. godini rast ići i preko dva odsto.

  „Onda to postaje dinamičan rast u kojem će svaki građanin jasno osetiti poboljšanje za sebe i veću nadu za budućnost“, rekao je Vučić.
  Trenutni problem Srbije je „stari dug“, odnosno dug „Srbijagasa“ Rusiji u visini od 303 miliona evra, kao i dug vojnim penzionerima od 160 miliona evra.

  On je naveo da je Srbija vodila i politiku dijaloga sa komšijama ističući da vlada ne sme da bude vlada sukoba.
  „Naša vlada je vlada koja probleme rešava, a ne koja ih pravi“, zaključio je premijer.

  Srbija neće dizati zidove pred migrantima

  Srbija neće da podiže nikakve zidove pred migrantima, izjavio je Vučić i podvukao da je to stav, što se tiče migrantske krize, koji se neće promeniti.

  Vučić je rekao da je Srbija uputila svoje primedbe na predstavljeni nacrt deklaracije o kojoj će danas raspravljati EU, da su i druge zemlje iznele svoje, kao i da je nešto izmenjen plan stigao jutros.

  Kako je rekao, poslata su suprotstavljena rešenja različitih zemalja sa Balkana i mi se prilično slažemo sa Hrvatskim, a i oni sa našim, a u potpunosti se slažemo sa onima koje je prosledila Bugarska.

  On je dodao da se nada da će biti nađeno zajedničko rešenje, da svi vide šta se dešava u regionu, ali i među članicama EU, a u celoj toj situaciji Srbija je uspela da sačuva stabilnost.

  „Imaćemo teške razgovore, nikome prijatne… Nadam se sveobuhvatnom rešenju. U te razgovore ne ulazimo sa ostrašćenošću, niti se plašimo svoje odgovornosti. Ono čega se plašimo je destabilizacija regiona i to nema veze sa ovim sastankom i to me brine“, rekao je Vučić.

  Odgovarajući na pitanja u vezi sa jučerašnjim sastnkom i uopšte migrantske krize Vučić je rekao „taman i da ćuskije padaju sa neba, Srbija neće da podiže nikakve zidove i to više neću da ponavljam“, rekao je premijer.

  Nema vremena za rekonstrukciju, izazovi su pred Srbijom

  Vučić je izjavio da u ovom trenutku ne razmišlja o rekonstrukciji vlade, kao ni o izborima, jer se Srbija suočava sa brojnim izazovima i poluhisterijom koja vlada u čitavoj Evropi.

  „Treba da uspemo da naš brod provučemo kroz takvu situaciju i ja se bavim time kako da se suočimo sa svim tim izazovima i da u svemu tome imamo što više. Kad budemo uplovili u mirnu luku, videćemo“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

  Vučić je naglasio da Srbija nema vremena za izbore i rekonstrukcije vlade.

  „Mi na izbore ne idemo ne zato što se plašimo rezultata, već i o tome i o rekonstrukciji ne razmišljamo zato što se bavimo rešavanjem problema običnih ljudi“, rekao je Vučić.

  Prema njegovim rečima, poluhisterija vlada u celoj Evropi.

  „Pogledajte šta se dešava oko nas. Mislite da će posle ovokvih odluka biti velike stabilnosti u Makedoniji, Crnoj Gori, u Prištini… U Prištini ’piju‘ suzavac kao što ja pijem vodu. Pogledajte kako se to odražava na odnose Hrvatske i Slovenije, ili Hrvatske i Mađarske. Mislite da je u Bosni situacija idealna — pa nije. Treba da uspemo naš brod kroz to da provučemo“, rekao je Vučić.    

  Slično:

  Čepurin: Poseta Vučića Moskvi nije uobičajena i redovna
  Vučić: Zajednički stav o migrantima
  Vučić: Evropo, reci šta je naš put i ne brini
  Tagovi:
  migrantska kriza, stabilnost, reforme, Aleksandar Vučić, Evropa, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga