20:11 05 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2021
  Pratite nas

  Činjenica da je sa Kosovom potpisan sporazum na drugačiji način nego što je to rađeno sa državama-članicama koje su ili postajale kandidati ili su stupale u odnos sa Evropskom unijom, svedoči da Kosovo nije država, kaže za Sputnjik direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

  Kosovo i Evropska komisija potpisale su Sporazum o stabilizaciji i pristupanju u Strazburu, a potpisivanju je prisustvovao kosovski premijer Isa Mustafa, evropski komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica Federika Mogerini.

  Budući da Kosovo ne priznaje pet zemalja-članica EU, na početku procesa odlučeno je da SSP sa Kosovom ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već EU, jer je Unija Lisabonskim sporazumom dobila status pravnog lica, a time i mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima.

  Zeleno svetlo za potpisivanje SSP sa Kosovom dale su prošle nedelje zemlje-članice na sastanku predstavničkog pripremnog tela Saveta EU.

  Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže u razgovoru za Sputnjik da taj dokument Kosovo potpisuje kao pravno lice, a ne kao država.

  „Činjenica da naša južna pokrajina danas stupa u neku vrstu ugovornog odnosa sa Evropskom komisijom za nas ne znači, niti će ikada značiti, da je naša pokrajina druga država ili odvojena od Srbije. Sama činjenica da se sa Kosovom potpisuje sporazum na drugačiji način nego što je to rađeno sa državama —lanicama koje su ili postajale kandidati ili su stupale u odnos sa EU, govori da Kosovo nije država.

  Evropski pravnici će vam reći da to znači da postoji asimetrija i drugačije predstavljanje u odnose na druge. Međutim, ono što je za nas bitno jeste da Kosovo ni ovim niti bilo kojim drugim aktom ne može biti smatrano kao od Srbije odvojena država. Jednim potpisom se ne uvode i ne primenjuju evropske vrednosti ni na jednoj teritoriji. Mislim da postoji mnogo toga što Priština i naše institucije u Pokrajini treba još da urade da bi one osnovne vrednosti na kojima je već decenijama zasnovana EU, bile primenjene“, kaže Đurić.

  Savet EU je u junu 2013. odobrio otvaranje pregovora o SSP sa Kosovom, nakon što je urađena studija izvodljivosti, a Evropska komisija je SSP usvojila krajem aprila ove godine i uputila ga Savetu ministara EU.

   

  Uskoro ceo intervju sa direktorom Kancelarije za KiM…

  Tagovi:
  SSP, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Marko Đurić, Kosovo, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga