11:11 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2020
  Pratite nas

  Evropska komisija uvažila je u Izveštaju o napretku ogromne rezultate Srbije u 33 od ukupno 34 poglavlja, izjavio je večeras premijer Srbije Aleksandar Vučić.

  Božidar Đelić drži penkalo kojim je potpisao SSP i Boris Tadić
  © AFP 2020 / DOMINIQUE FAGET

  Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka Evropskoj uniji, te da smatra da je, iako je reč o novoj metodologiji i analiziranju rezultata, u najvećem delu objektivno prikazano ono što je Srbija napravila.

  On je posebno istakao da je zahvalan Evropskoj komisiji na pozitivnim ocenama bez ranije uobičajenog „ali“, iako je svestan da će mnogi da se fokusiraju upravo na ona tri odsto izveštaja sa primedbama, a ne na onih 97 procenata pozitivno ocenjenih.

  „Ako pogledate rezultate i ocene za zemlje u regionu, Srbija ima čime da se pohvali, možda nešto više od ostalih“, rekao je Vučić.

  Prema njegovim rečima, nismo saglasni sa svim primedbama, ali je ključno da je konstatovan napredak u skoro svim oblastima.

  Ponovio je da je Srbija na sigurnom i dobrom i jasnom putu ka EU u ispunjavanju merila i kriterijuma evropskih vrednosti i to je danas rečeno i u Briselu i Beogradu, da je izveštaj takav kao da ga je on pisao, te da je jasno šta smo uradili ali i šta je pred nama.

  Deo o medijima racionalno napisan

  Premijer je izjavio da je deo izveštaja EK o slobodi medija i izražavanja prilično racionalno napisan i da nema nekih velikih primedbi i poručio da će se u narednom periodu raditi na tome da se napravi pomak u toj oblasti.

  Kako je naveo, u razgovoru sa evropskim prijateljima je rekao da i oni snose možda i veći deo odgovornosti imajući u vidu broj medija koji finansiraju i da „malo pogledaju“ da to bude na transparentniji način i da znamo ko i koga finansira i kako i da to doprinese da imamo bolje rezultate.

  Vučić je rekao da „ne želimo sa time da se igramo“ prihvatamo naš deo odgovornosti, da će se raditi da se implementiraju zakoni koje je i EU ocenila kao dobre, da se pojača značaj transparentnosti finansiranja medija…

  Srbija će dati Srebrenici ozbiljnu donaciju

  Premijer Srbije poručio je uoči investicione konferencije „Srebrenica 2015“, da će Srbija toj opštini u BiH dati značajnu donaciju u novcu i veoma značajnu donaciju u neophodnim javnim objektima, odnosno finansiranju njihove izgradnje.

  „To će biti veliki i ozbiljan novac kojim poreski obveznici Srbije i država Srbija žele da pokažu koliko nam je stalo do dobrih međusobnih odnosa Bošnjaka i Srba“, istakao je on.

  Upitan i za zahtev Srebrenice za odštetu zbog poplavljenog zemljišta nakon izgradnje Hidroelektrane Perućac, Vučić je rekao da se na tome radi i razgovara, da je to pitanje četiri opštine, te da je to pitanje više za Republiku Srpsku i celu BiH.

  „Interesantno je da jedino ja ne bežim šta su obaveze Srbije, a svi drugi potenciraju šta neko drugi bi trebalo da kaže o tom pitanju, pa niko ne priča o akcizama na piva i kako je ugrožena pivarska industrija. Ja ovo prvi put pominjem, ali imamo i mi svoje zahteve prema BiH, ne samo RS i BiH prema Srbiji, ali ja ne idem sutra da ističem te zahteve, njih sam izneo u Sarajevu, jer ozbiljni ljudi to rade tet-a-tet i ne šire u javnosti“, rekao je Vučić.

  Tagovi:
  Evropska komisija, EU, Aleksandar Vučić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga