21:31 22 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  © Sputnik .

  Eskalacija terorizma zahteva zajedničke napore međunarodne zajednice i centralnu ulogu Ujedinjenih nacija, rečeno je na dvodnevnoj konferenciji Jalta — Potsdam — Helsinki — Beograd, koja se održava uoči decembarskog ministarskog sastanka OEBS-a u Beogradu.

  Hitno je potrebna antiteroristička koalicija, a dvostruki aršini u međunarodnim odnosima su neumesni, potrebno je vratiti se dijalogu, naći dodirne tačke i težiti kompromisu, rekao je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Andrej Kelin.

  Kriza nalaže da se sve zemlje sete kako smo u Helsinkiju mogli da sednemo za isti sto, bez prethodnih uslovljavanja, istakao je Kelin i naglasio da je takođe neophodno potvrditi princip nemešanja u unutrašnje poslove druge zemlje i odbacivanja podrške smene vlasti neustavnim putem.

  „Sada nam je kao nikad važno da uspostavimo saglasnost. Teroristi su uputili otvoreni izazov civilizaciji i pasivnost u borbi protiv tog zla se ničim ne može opravdati“, poručio je Kelin.

  On je pročitao poruku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je podsetio da je ova godina bogata jubilejima, kao što je 70 godina od pobede nad fašizmom, formiranje UN, ali i donošenje akta iz Helsinkija 1975. koji je uspostavio odnose u evroatlantskom regionu, izrazivši očekivanje da će zadatak jačanja poverenja i razumevanja biti ključni i na predstojećoj beogradskoj konferenciji.

  Kelin je u svom obraćanju podsetio da je kraj Hladnog rata dao šansu za uspostavljanje novog kvaliteta odnosa između Rusije i Zapada, koja nije iskorišćena jer su zapadne zemlje odlučile da deluju sa pozicije nadmoći.

  „Glavni problem je što su okončanje blokovskog sistema na Zapadu doživeli kao pobedu, a političari su videli korist u linijama podele. Da nije bilo izbora zapadnih zemalja u korist blokovskog mišljenja, sada bismo živeli u potpuno drugačijoj Evropi“, rekao je ruski diplomata i podsetio da su ubrzo počeli talasi širenja NATO-a ali i kršenja principa OEBS-a i međunarodnog prava.

  Prema njegovim rečima, napadima na Jugoslaviju, na koje podsećaju porušene zgrade u Beogradu, NATO je postavio minu usporenog delovanja za decenije unapred i onemogućio predvidljivost međunarodnih odnosa.

  Ostale su na papiru i inicijative za intenzivniju saradnju Rusije i EU, jer u Briselu nisu bili zainteresovani za to i jer se to nije uklapalo u njihovu politiku nadmoći, a da je bilo drukčije mnogi problemi mogli su se izbeći, dodao je Kelin.

  Ponovio je stav Rusije da je spoljni diktat neprihvatljiv i da je neophodno da zemlje same prave izbor, a ne da im se on nameće po sistemu ili-ili, što je, uz podršku obojenim revolucijama, pokušaje falsifikovanja istorije i prećutkivanje nacizma dovelo do povećanja napetosti u Evropi i svetu.

  „Događaji u Ukrajini bili su posledica takve politike“, dodao je i istakao da će Rusija nastaviti da insistira na dijalogu Kijeva i Donbasa kao jedinom pravom putu ka rešenju.

  Bivši francuski predsednik Valeri Žiskar D′Esten, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao da dođe u Beograd, pa se učesnicima konferencije obratio snimljenom izjavom, rekao je da je vreme bipolarnog sveta prošlo i da nam preostaje da sarađujemo u svim sferama, što se, kako je dodao, odnosi i na krizu u Siriji. Naš prvi zadatak nije zaustavljanje protoka civila, nego uspostavljanje mira u Siriji, poručio je D′Esten.

  Ispred organizatora obratio se predsednik Centra nacionalne slave Vladimir Jakunjin, koji je istakao da na dogovorima iz Jalte, Potsdama i Helsinkija počiva međunarodno pravo čije kršenje može izazvati i izaziva domino efekat. Ukazao je i na opasnost od pokušaja da se dezavuiše značaj naroda koji su dali ogroman doprinos borbi protiv fašizma i da se izjednače agresori i oni koji su se branili.

  „Ne primećivati fašističke pojave u Evropi, to je kao da ne primećujete kršenje svih principa međunarodnog prava, koje su pratili i bombardovanje u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Siriji“, rekao je Jakunjin.

  Predsednik RS Milorad Dodik upozorio je na opasnost od islamizma u BiH, istakavši da je ta zemlja postala još od sukoba ′90-ih ključna karika na putu Al Kaide.

  „Pred nosem američkih i britanskih ali i drugih službi odigrale se pripreme za terorističke akte u SAD, Londonu, Madridu. Neki od najvažnijih odgovora na to kako se Al Kaide uspešno uvukla u Evropu mogu se naći u BiH“, upozorio je Dodik.

  Naveo je da su BiH i Kosovo srazmerno broju stanovnika dali najveći doprinos slanju boraca u Islamsku državu.

  „BiH je peta po redu sa najvećim brojem ratnika u ID. Prema tvrdnjama obaveštajne zajednice, registrovano je 3.400 spavača spremnih da po naređenju izvrše samostalni ili udruženi teroristički akt“, upozorio je Dodik i podsetio da te veze sežu još iz vremena Alije Izetbegovića, kada je u BiH ušlo 4.500 svetih ratnika islama.

  On je takođe ukazao da zabrinjava činjenica da je ovih dana za šefa obaveštajne službe u BiH Bakir Izetbegović doveo Osmana Mehmedagića Osimicu, glavnog bezbednjaka njegovog oca, i da to ne uliva poverenje da će se oni boriti protiv terorizma.

  Osvrnuo se i na kršenje međunarodnog prava, koje je, po njegovim rečima, u BiH oličeno u visokom predstavniku, koji to čini pod patronatom dela međunarodne zajednice. „To odražava nestabilnost i sprečava međunacionalno pomirenje“, naglasio je Dodik.

  On je pozvao na jedinstvo jer je, kako je rekao, podeljenom svetu teško postići saglasnost, jer „ako se to ne prevaziđe i ako svako bude vodio svoje bitke protiv terorizma, onda je svet na nezaustavljivoj nizbrdici“.

  Savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić pročitao je poruku Tomislava Nikolića u kojoj je istaknuto da uz sve izazove s kojima je svet suočen, fundament međunarodnih odnosa mora biti suverenitet i teritorijalni integritet država, ravnopravnost bez obzira na njihovu veličinu, iskreno poštovanje i uvažavanje razlika bez dvostrukih aršina.

  Tagovi:
  konferencija, EU, NATO, Žiskar d' Esten, Andrej Kelin, Milorad Dodik, Bosna i Hercegovina, Rusija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još

  • Protivvazdušni raketni sistem Pancir S
   Last update: 16:43 22.02.2020
   16:43 22.02.2020

   Odbrana Srbije od danas jača – „Pancir S“ najbolji u svojoj klasi

   Piše

   Srbija je postala jedina zemlja u regionu koja poseduje moderni PVO sistem Pancir.

  • Protivvazdušni sistem Pancir S na vojnim vežbama u Rostovskoj oblasti
   Last update: 13:48 22.02.2020
   13:48 22.02.2020

   „Pancir“ sleteo na Batajnicu

   Piše

   Prvi deo isporuke od šest naručenih sistema „Pancir S1“, koje Srbija nabavlja od Rusije, stigla su na batajnički vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, eksluzivno saznaje Sputnjik. Time je Srbija postala jedina zemlja u regionu koja poseduje ovaj moderni PVO sistem.

  • Teški transportni avion An-124-100 Ruslan
   Last update: 11:37 22.02.2020
   11:37 22.02.2020

   „Pancir S1“ na putu ka Srbiji

   Piše

   Avion An-124 „Ruslan“, registarskih oznaka RA-82038 poleteo je danas sa moskovskog aerodroma „Vnukovo“, a izvori Sputnjika tvrde da se u avionu nalaze prvi deo isporuke sistema za protivvazdušnu odbranu „Pancir S1“, koje Srbija nabavlja od Rusije.

  • Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
   Last update: 11:17 22.02.2020
   11:17 22.02.2020

   SNS i SPS dogovorili — odvojeno na izbore

   Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije odvojeno će učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima, izjavio je potrpedsednik SNS Miloš Vučević.