01:52 26 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3028
  Pratite nas

  Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić ozbiljno meša u crnogorsku državnu politiku izjavom da „Crna Gora izborom da bude deo EU i NATO svesno poništava samostalnost i pristaje da bude nečija igračka“.

  „Mislim da javnu raspravu o ovome treba preseliti na personalnu ravan i dodatno se međusobno razjasniti — u korist dobrih odnosa Crne Gore i Srbije i naših bliskih naroda. Takvi odnosi podrazumevaju poštovanje suvereniteta, ravnopravnosti i nemešanje u unutrašnja pitanja. A predsednik Nikolić se izjavom o EU i NATO aspiracijama Crne Gore i ocenom naših državnih odluka u tom povodu, ozbiljno meša u našu državnu politiku. Uz to, nažalost, hoću da verujem bez namere, uz upućivanje ličnih uvreda meni i predsedniku Vlade Crne Gore“, rekao je Vujanović za podgorički portal „Analitika“.

  Na pitanje može li sve ovo uticati na odnose Crne Gore i Srbije, Vujanović je kazao da apsolutno ne može.

  „Iskreno se nadam da će predsednik Nikolić poštovati suvereno pravo Crne Gore da samostalno vodi svoju državnu politiku i da će prestati da lično vređa one koji tu politiku vode. Iz moje i reakcije predsednika Vlade Crne Gore videli ste da se, kao i uvek, nismo mešali u vođenje državne politike Srbije i naravno, takođe kao i uvek, da nismo nikoga uvredili“, poručio je Vujanović.

  Premijer Crne Gore Milo Đukanović prethodno je izjavio da je iznenađen izjavom predsednika Tomislava Nikolića, iz intervjua Sputnjiku, koji je rekao da je Crna Gora primer da država ne treba da bude igračka i da ljudi koji je vode ne smeju tako da je tretiraju.

  Đukanović, koji je rekao da nije pročitao ceo intervju sa Nikolićem, kaže da je onda, ako je tačno da je srpski predsednik to rekao, to neki novi ton sa jedne visoke državne adrese iz Beograda prema Podgorici.

  Slično:

  Crna Gora burno reagovala na Nikolićevu izjavu Sputnjiku
  Nikolić odgovorio državnom vrhu Crne Gore
  Tagovi:
  izjava, uvreda, bilateralni odnosi, NATO, EU, Milo Đukanović, Filip Vujanović, Tomislav Nikolić, Crna Gora, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga