05:31 10 April 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1113
  Pratite nas

  Kosovska predsednica Atifete Jahjaga zatražila je da politički predstavnici Kosova kroz dijalog pronađu put za izlazak iz političke krize. Jahjaga vanredne izbore ne vidi kao rešenje.

  U novogodišnjem intervjuu za „Zeri“ Jahjaga je izjavila da je razočarana time što politički lideri do sada nisu bili voljni da razviju „konstruktivan unutrašnji dijalog" i izrazila uverenje da će Kosovske bezbednosne snage 2016. biti transformisane u Vojsku Kosova.

  Jahjaga je istakla da uprkos polarizaciji na kosovskoj političkoj sceni, odlazeća 2015. godina za Kosovo je bila uspešna, pre svega zbog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uprkos „nepriznavanju kosovske državnosti od strane pet članica EU“.

  Kosovo - NATO
  © AFP 2020 / ARMEND NIMANI

  Ona je naglasila da „kosovski put ne sme da bude ugrožen zbog hirova nekoliko pojedinaca“.

  Istovremeno, Jahjaga je izrazila uverenje da će Kosovske bezbednosne snage 2016. biti transformisane u Vojsku Kosova.

  Kosovo je nastavilo da bude faktor stabilnosti i mira u regionu, da jača savezništvo sa susednim zemljama i da se angažuje u dijalogu sa Srbijom uz posredstvo EU.

  „Mnogo puta sam rekla da naš međunarodni subjektivitet, legitimitet i stabilnost proizilazi iz unutrašnjeg i moja procena je da smo ove godine svi to razumeli. Međutim, mi smo nova parlamentarna demokratija i nadam se da će ova gruba rasprava koja se ove godine dogodila na Kosovu poslužiti da pronađemo snage i hrabrosti i da ne gubimo vreme“, navela je Jahjaga.

  Jahjaga je rekla da je u poslednjih godinu dana imala mnogo posla, da on još predstoji, ne preciziravši da li će se kandidovati za drugi predsednički mandat.

  Tagovi:
  Oružane snage Kosova, Atifete Jahjaga, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga