12:52 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 1072
  Pratite nas

  Sirijski ustanici i borci kurdskih snaga samoodbrane su za manje od 24 sata uspostavili kontrolu nad strateški važnim gradom Tel Rifatom na 20 kilometara od granice sa Turskom na severu provincije Alepa, saopštio je izvor u vojsci.

  „Juriš je počeo danas u toku dana iz severnog dela grada. U ovom trenutku je grad zauzet. Predstoji čišćenje nekoliko četvrti. Moguće je da su teroristi minirali niz objekata“, rekao je izvor.

  Ranije je saopšteno da je sirijska armija uz podršku narodnih ustaničkih odreda preuzela kontrolu nad naseljem Tiba i okolnom teritorijom u okolini Kuajris Šarke na severoistočnim oblastima provincije Alepa.

  Kako je u ponedeljak saopštila agencija SANA, pozivajući se na vojni izvor, oslobođenje teritorije je omogućeno pošto je naselje bilo potpuno očišćeno od terorista DAEŠ–a.

  „Nakon toga je inženjerija ’očistila‘ selo od ručno pravljenih eksplozivnih naprava i mina koje su postavili teroristi kako bi sprečili napredovanje sirijske armije“, rekao je izvor.

  On je potvrdio da je deo terorista tokom operacije ubijen, dok su drugi bili prinuđeni da beže u susedne oblasti. Najverovatniji pravac njihovog bekstva je provincija Raka u kojoj se nalazi glavno uporište DAEŠ–a.

  Sirijska armija krenula je u moćnu ofanzivu, tokom koje je uspela da uspostavi kontrolu nad nizom strateški važnih visoravni na zapadu te provincije.

  Pošto je DAEŠ osvojio grad Raku, proglasio ga je prestonicom takozvanog kalifata. 

  Tagovi:
  sirijska armija, ofanziva, Alep, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga