03:25 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  515194
  Pratite nas

  Srbija je nezavisna i vojno neutralna zemlja i to će da ostane, napisao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u autorskom tekstu za „Politiku“.

  „NATO je vojna organizacija koja se nalazi u čitavom našem okruženju, kao i na Kosovu, i svako odbijanje saradnje sa njom bilo bi ne samo glupo, nego bi i suštinski predstavljalo pravu izdaju nacionalnih interesa“, naveo je Dačić.

  Kako je Dačić napisao, Vlada nema prostora ni za amaterizam, ni za avanturizam i neće se time ni baviti.

  „Ako od NATO–a zavisi bezbednost Srba na Kosovu, razgovaraćemo sa NATO–om svakog dana, svakog sata i omogućiti im da na to Kosovo na kojem štite naše ljude stignu u najkraćem mogućem roku i bez ikakvog ometanja. Zato što bi svako drugo ponašanje bilo igranje životima i bezbednošću, ne nas, nego naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji“, istakao je Dačić.

  On je podsetio i da je NATO vojni pakt u kojem su gotovo sve članice Evropske unije, organizacije ka kojoj Srbija ide „bez odlaganja i odstupanja“.

  „Praviti se lud na tu činjenicu ponovo bi bilo neodgovorno i isključivalo bi iz naše spoljne politike svaku racionalnost i bilo kakvo promišljanje sopstvene budućnosti“, naveo je Dačić.

  Kako je dodao, ni na to ova Vlada nema prava, kao ni bilo koja druga, ako joj je stalo do svoga naroda.

  „Zato — da, nastavićemo da sarađujemo sa NATO–om u okviru našeg Ustava, koji nam nalaže da ostanemo vojno neutralni“, napisao je Dačić ističući da će probati da se iz te saradnje izvuče najbolje za Srbiju — od novih tehnologija, do nove saradnje u oblastima važnim za privredu i radna mesta u njoj.

  On je istakao da će na isti način biti nastavljena saradnja i sa Rusijom i njenim oružanim snagama u interesu Srbije, isključivo i vodeći pri tome računa i o tome da oni ne ugroze prijateljstvo Srbije, „ni sa jednim od samo trenutno suprotstavljenih polova u svetskoj areni“.

  „Niko, ni Rusija, ni NATO, ni EU nemaju apsolutno ništa protiv ovakve pozicije Srbije. Štaviše, poštuju je, uvažavaju je, i trude se da ne urade ništa što bi je moglo kompromitovati“, rekao je Dačić.

  On je istakao da nema pritisaka niti bilo kakvih zahteva, koji bi tu poziciju Srbije otežali i ugrozili.

  Dačić je dodao da je Srbija, baš takva kakva je, potrebna svim stranama, osim, kako je naveo, nekima u Srbiji, koji bi da je odrede i svrstaju zbog sebe, a ne zbog Srbije.

  „I to im neće proći“, zaključio je Dačić.

  Tagovi:
  NATO, Ivica Dačić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga