08:41 04 April 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  4343
  Pratite nas

  Premijer Albanije Edi Rama primetio je da Srbija brže napreduje ka EU zbog „faktora Rusija“, a premijer Srbije Aleksandar Vučić uzvratio je na tu ocenu, koja je „iskakala“ iz teme Investicionog samita EBRD u Londonu, opaskom da mu nije poznato da je u Albaniji u toku predizborna kampanja.

  „EU je naklonjenija Srbiji nego nama, jer mi nemamo Rusiju. Drže Albance na Kosovu bez vizne liberalizacije, govore nam da radimo dobro, ali da ima još toga da se uradi. A onda on (Vučić) odleti u Rusiju i dobije početak pregovora sa EU“, rekao je, kroz osmeh, Rama.

  Rama je, nastavljajući u istom stilu, „objasnio“ da to nije kritika, već da je „dobro odigrano“, i „posavetovao“ srpskog premijera da ne mora zbog toga da se pravda.

  „U Srbiji je izborna kampanja… Nisam znao da je i u Albaniji počela predizborna kampanja“, primetio je premijer Vučić.

  Rama je onda dodao da „samo podržava“ srpskog premijera u kampanji.

  Ta kratka polemika usledila je nakon što je Vučić, na pitanje iz publike, objašnjavao status odnosa Srbije sa Rusijom, a u okviru politike evrointegracija.

  On je rekao da Srbija, uprkos tome što je njen strateški cilj nastavak evropskih integracija, želi da sačuva tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, u koju najviše izvozi poljoprivredne proizvode, što će i nastaviti.

  „Ne vidim nikakav problem u vezi sa tim“, rekao je Vučić na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj i dodao da na svim sastancima od Vašingtona do Moskve ne ostavlja nikakvu dilemu u pogledu činjenice da je članstvo u EU strateški cilj Srbije.

  Vučić je, takođe, naglasio da je trgovinska razmena Srbije sa zemljama u regionu, odnosno njen izvoz u te zemlje, „tri, četiri, pet puta veći nego izvoz u Rusiju, što govori samo za sebe“.

  Tagovi:
  investicije, evrointegracije, EBRD, EU, Edi Rama, Aleksandar Vučić, London, Albanija, Velika Britanija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga