22:47 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  41057
  Pratite nas

  Pojavila se šansa da se okonča krvoproliće u Siriji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin povodom dogovora Rusije i SAD o primirju u toj bliskoistočnoj zemlji koje treba da stupi na snagu 27. februara.

  „Do podneva 26. februara sve sukobljene strane u Siriji dužne su da potvrde da su za prekid vatre. Napadi na DAEŠ će biti nastavljeni“, rekao je Putin koji je o postignutom dogovoru razgovarao sa američkim predsednikom Barakom Obamom. 

  Prema njegovim rečima, rusko–američki dogovor i njegova zajednička realizacija mogu da postanu primer uspešne borbe protiv terorističke pretnje. 

  Stručnjaci Rusije i SAD intenzivno su radili pre usvajanja zajedničkog saopštenja dveju zemalja o Siriji, rekao je Putin. 

  „Pri tome je korišćeno zajedničko iskustvo, nakupljeno tokom saradnje pri uništavanju hemijskog oružja u Siriji“, rekao je Putin u izjavi „Prvom kanalu Rusije“. 

  Ruski predsednik je rekao da će Rusija raditi sa vlastima u Damasku, dok će SAD raditi sa sirijskom opozicijom. 

  „Vojske Ruske Federacije i SAD će zajedno utvrditi protiv kojih organizacija se neće voditi borbena dejstva u Siriji“, rekao je Putin. 

  Ruski lider je, takođe, naglasio da je neophodno obezbediti dopremanje humanitarne pomoći u Siriji. 

  On je dodao da se Rusija nada da će države u regionu podržati dogovor Moskve i Vašingtona o Siriji.

  Tagovi:
  dogovor o Siriji, primirje u Siriji, rešavanje sirijske krize, DAEŠ, Barak Obama, Vladimir Putin, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga