19:03 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  133040
  Pratite nas

  Sve policijske službe i službe bezbednosti u stanju su pripravnosti povodom migrantske krize, izjavio je ministar pravde Nikola Selaković nakon sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

  On je dodao i da će Biro predložiti predsedniku države da sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će se raspravljati o sve većem usložnjavanju bezbednosne situacije u regionu.

  Policajac proverava pasoš putnice na železničkoj stanici međunarodnog aerodroma u Kopenhagenu, Danska, da bi sprečio ulaz izbeglica u Švedsku.
  © AP Photo / Tariq Mikkel Khan

  Puna pripravnost službi, kako je naveo, podrazumeva i Vojsku Srbije, „koja će biti uključena u skladu sa važećim zakonodavstvom i o tome će odlučivati Savet za nacionalnu bezbednost i predsednik Republike“.

  Selaković je naglasio i da su sve službe bezbednosti dužne da štite granice Srbije sa svim državama sa kojima se graniči.

  On je naveo da Srbija beleži sve veći priliv ekonomskih migranata koji su i agresivniji, ali da će naša država nastaviti da iskazuje svoje poštovanje prema svakom migrantu, posebno prema onima koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja.

  Selaković je rekao da Srbija neće podizati ograde i zidove.

  „Srbija ostaje posvećena dosadašnjoj migrantskoj politici, ali će na prvom mestu da štiti sebe i svoje interese“, rekao je Selaković.

  Dostavićemo izveštaje Hagu u roku

  Selaković je izjavio da će Srbija u datom roku odgovoriti na naloge Haškog tribunala za dostavljanje izveštaja povodom zahteva za hapšenje i izručenje troje članova Srpske radikalne stranke.

  „Kada su u pitanju zahtevi i nalozi Haškog tribunala za dostavljanje odgovarajućih odgovora, naši nadležni organi odgovoriće u datim rokovima. To je današnji dan, 24. februar, dok je rok za dostavljanje druge vrste odgovora 15. mart“, rekao je Selaković za B92.

  Haški tribunal je 10. februara dao rok od 14 dana Srbiji da do hapšenja troje članova SRS–a Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića, na svake dve nedelje Tribunalu prilaže detaljni izveštaj o aktivnostima na ispunjenju tog naloga.

  Tagovi:
  Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti, Nikola Selaković, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga