18:05 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1121
  Pratite nas

  Rusija je nezamenljivi član evropskog društva i u sadašnjim uslovima neophodno je nastaviti dijalog s Moskvom o podršci evropskoj bezbednosti, izjavio je u petak generalni sekretar Saveta Evrope Torbjern Jagland.

  „Evropska stabilnost danas je ugrožena i u vezi s tim neophodno je sarađivati radi zaštite i daljeg razvoja naših zajedničkih standarda i ciljeva koji su osnova za dijalog. Savet Evrope je najvažnija evropska platforma za dijalog, i Rusija je nezamenljivi član ovog društva“, piše u poruci generalnog sekretara pročitanoj na večeri posvećenoj 20. godišnjici stupanja Rusije u organizaciju. 

  On je podsetio da je pre 20 godina Rusija postala 39. članica Saveta Evrope i dodao da je taj događaj bio „važna prekretnica“ u stvaranju „današnjeg evropskog oblika“ ove organizacije. 

  Prema mišljenju generalnog sekretara, jedan od najvažnijih momenata u proteklim godinama bio je to što je Moskva ratifikovala veoma važan dokument — Konvenciju o zaštiti ljudskih prava, kao i 60 osnovnih dokumenata Saveta Evrope.

  Jagland je dodao da Evropska unija i Rusija i dalje imaju izvesne nesuglasice, ali je rekao da se nada da će „dosadašnje iskustvo u saradnji pomoći da se pronađu uzajamno prihvatljiva rešenja“.

  Tagovi:
  saradnja, Savet Evrope, Torbjorn Jagland
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga