01:53 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  13070
  Pratite nas

  U Briselu će biti formirana trilateralna grupa za raspuštanje paralelnih struktura Srbije, izjavila je šefica prištinskog pregovaračkog tima u briselskim pregovorima sa Beogradom i najavila otvaranje pitanja ratne odštete od Srbije.

  Tahirijeva je izjavila da će izbori u Srbiji da odlože proces dijaloga, ali i da je sigurna da će se proces nastaviti.

  U to ime Tahirijeva je najavila novu temu za dijalog — ratna odšteta.

  „Mi smo javno objavili spisak glavnih tema koje nas brinu, sada dajemo glavne teme. Prva je međudržavna demarkacija granice između dve zemlje, druga je poništavanje svih srpskih paralelnih struktura na Kosovu, što je takođe i osnovni uslov za uspostavljanje udruženja (ZSO). Naravno, ovaj proces počeće kada počnemo izradu Statuta, što još uvek nije započeto. U Briselu će se formirati trilateralna grupa za raspuštanje paralelnih struktura Srbije. Imamo pitanja ratne odštete, kako po pitanju nestalih osoba, tako i povratka penzionog fonda za sve penzionere iz vremena bivše Jugoslavije koji su koristili ove penzije. Nažalost, Srbija je okupirala ove penzione fondove“, izjavila je Tahirijeva.

  Ona je za „Koha ditore“ rekla da će na red doći i pitanje bankarskih depozita, a onda i pitanje ratne reparacije za štetu koja je, kako je napomenula, napravljena na Kosovu od strane Srbije u svim aspektima, bilo da je u pitanju ljudska šteta, bilo materijalna, kulturna, verska, itd. „Zatim na red dolazi pitanje imovine po principu međunarodne sukcesije. I završetak procesa je uzajamno priznavanje između dve zemlje“ zaključila je Tahirijeva.

  Tagovi:
  Briselski dijalog, ratna odšteta, Edita Tahiri, Kosovo, Brisel, Priština
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga