14:23 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3029
  Pratite nas

  Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na reformu Saveta bezbednosti UN koja bi podrazumevala proširenje Saveta na 20 članica i nepostojanje stalnih članica.

  „Taj sistem treba reformisati. Zamislite samo, pet stalnih i deset nestalnih članica SB UN. One će izvršavati dužnost još dve godine. U SB UN ulaze Rusija, Velika Britanija, Francuska, SAD i Kina. Tamo nema predstavnika Afrike. Oni takođe treba da budu zastupljeni u toj strukturi. Nema ni predstavnika Južne Amerike. Sa verske tačke gledišta, u toj petorki nema nijedne muslimanske zemlje, nema ni predstavnika budista. U SB UN treba da budu naizmenično predstavnici svih 196 zemalja (sada su u sastavu UN 193 zemlje — prim. red)“, rekao je Erdogan u govoru aktivistima omladinskih organizacija u Istanbulu.

  Kako prenosi agencija Anadolija, prema rečima Erdogana, „ne treba da postoje stalne ili nestalne članice“, a „SB treba da ima 20 zemalja koje će se stalno menjati“.

  Predsednik Turske kritikovao je SB UN i povodom toga što je na vlasti u Siriji još uvek Bašar el Asad.

  „Radi se o Siriji gde je ubijeno 500 hiljada ljudi. Tu je surovi Asad koji je pokrenuo državni teror. Zapravo, trebalo bi mu suditi u Hagu, ali međunarodna zajednica se zasad nije složila s tim“, rekao je Erdogan i upitao: „Zar je to moguće? Kakav je to svet? Kakav je to Savet bezbednosti UN?“

  On je dodao da Turska „neće ostaviti same sirijske Turkmene na granici i da će nastaviti da za njih čini sve što je u njenoj moći“.

  Tagovi:
  un, Redžep Tajip Erdogan, evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga