14:46 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  4124
  Pratite nas

  Odštetu posle oslobađajuće presude niko nije dobio od Haškog tribunala. Da li su Ujedinjene nacije kao osnivač Haškog tribunala adresa za one koji su oslobođeni optužbi?

  Advokat Branislav Tapušković na pitanje o mogućnosti da Vojislav Šešelj od Haškog tribunala naplati odštetu, jer je dobio oslobađajuću presudu, kaže da je to pitanje koje do sada niko nije rešio i niko nije uspeo da dobije naknadu za ono vreme koje je proveo u zatvoru.

  On podseća da su osnivač Haškog suda Ujedinjene nacije i da bi one trebalo da snose tu odgovornost.„Niko, čak ni izvesni Lajić koji je u Haškom tribunalu proveo tri meseca, a ispostavilo se da on uopšte nije ta osoba za kojom se tragalo, nije uspeo da naplati odštetu od Haškog tribunala. Ni Perišić ni Milutinović ni ostali koji su oslobođeni nisu u tome uspeli“, smatra Tapušković.

  „Ali to je pitanje tako rešavano da niko nije imao pravo na odštetu. Ne znam na osnovu čega je to tako, jer bi bilo opravdano da se zahteva naknada štete ako sam bio u zatvoru bez pravnog osnova, i oslobođen odgovornosti. Ali, to je tako po nekom inertnom mehanizmu urađeno i niko do sada nije mogao da dobije nikakvu naknadu štete“, kaže on.

  Na pitanje da li bi onda bilo moguće tužiti Ujedinjene nacije, jer su oni osnivač Haškog suda, za naknadu štete, Tapušković kaže:

  „Može da se krene u takvu akciju, ali ponavljam, nije Šešelj jedini koji je oslobođen, niko do sada nije uspeo da naplati odštetu, a bilo je takvih zahteva. Zašto i po kom principu je tako… Ali niko nikada ko je oslobođen iz Haškog tribunala nije nikada dobio nikakvu naknadu“, podvlači Tapušković.

  On kaže da bi čak i Tužba protiv Srbije bila najverovatnije neuspešna.

  Vojislav Šešelj je odmah po izricanju presude rekao da je tražio da mu se isplati nadoknada od 12 miliona evra za patnje koje je pretrpeo u pritvoru, napominjući da bi na već pomenutu cifru mogao da doda još dva miliona evra jer je pretrpeo, kako je rekao „duševnu bol“ čekajući izricanje presude. On je dodao i da neće tražiti odštetu od Srbije.

  Slično:

  Fila: Vojislav Šešelj će biti slobodan čovek
  Šešelj: Paljenje hrvatskih zastava greje dušu
  Šešelj: Vučić će odlučiti o mom izručenju
  Šešelj: Ne umirem dok ne oslobodim Srbiju
  Tagovi:
  Vojislav Šešelj, Haški tribunal, presuda, Vojislav Šešelj, Haški tribunal, Hag, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga