06:14 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  8802
  Pratite nas

  Radna grupa Evropske unije za proširenje završila je sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori Poglavlje 23, potvrdila je Tanjugu šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

  Kamioni na hrvatskoj granici
  © Tanjug / ZORAN ZESTIC

  Na sastanku radne grupe EU za proširenje Hrvatska danas nije iznela stav o otvaranju Poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, tako da je ta tačka skinuta sa dnevnog reda i o tome će se ponovo razgovarati sledeće sedmice, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

  „Hrvatska predstavnica nije imala instrukcije iz Zagreba, tako da se prešlo preko ove tačke i ona je ostavljena za sledeću nedelju“, rekla je Miščevićeva Tanjugu.

  Ta tačka će sad, kako je objasnila, stalno biti stavljana na dnevni red i „neće se ni pomerati ni sklanjati ni blokirati sve dok se ne dobije zeleno svetlo iz Zagreba“.

  Ona je podsetila da su sve ostale države-članice EU saglasne da je ono što smo uradili u akcionim planovima i predstavili kao elemente za otvaranje Poglavlja 23 apsolutno u saglasnosti sa planovima EU.

  „Nismo načisto ni šta se traži u ovom trenutku, ali znamo da od ovoga više zaista ne može da se uradi“, rekla je Miščevićeva.

  Ona je, međutim, naglasila da još uvek nije kasno da pregovori budu otvoreni u junu, a da bi njihovo eventualno odlaganje bilo štetno ne samo za Srbiju već i za EU.

  „Mi očekujemo da će to biti, još uvek ima dovoljno vremena. Nadamo se da ovo neće u toj meri omesti da ne dođe do otvaranja poglavlja“, rekla je Miščevićeva.    

  Tagovi:
  poglavlje 23, saglasnost, radna grupa, EU, Hrvatska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga