16:46 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  9994
  Pratite nas

  Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček, izjavila je da nije neprijatelj Srbije, ali da je sigurna da Srbija neće pristupiti EU bez priznanja Kosova, i to ne zbog toga što ona to tvrdi, već zbog iskustva koje je EU imala sa Kiprom.

  Lunačekova je na marginama „Foruma civilnog društva — Beograd“, u organizaciji Evropskog fonda za Balkan i Erste fondacije, komentarisala to što je jedna od retkih visoko rangiranih političara EU koja insistira na tome da je priznanje Kosova uslov za Srbiju.

  „Tačno je da priznanje Kosova nije formulisano u pravnim tekovinama EU, kao i ni u jednom od poglavlja“, rekla je Lunačekova.

  Ona je kazala da jeste samo jedan od glasova koji stižu iz EU, ali da je jedan od važnijih.

  Lunačekova je naglasila da je EU u skorijoj istoriji odobrila ulazak Kipru, „zemlji koja nema jasno definisane granice zbog Turske okupacije“.

  „To je razlog zbog kog ne vidim da će bilo koja država-članica EU prihvatiti državu koja nema jasno definisane granice prema susedima. U tom smislu, sigurna da neće biti pristupanja Srbije EU bez priznavanja Kosova, ne zbog mene, već zbog toga što ćemo prihvatati samo zemlje koje imaju jasno definisane granice“, rekla je Lunačekova za Tanjug.

  „Ja volim da dolazim u Beograd, nisam, kako to neki vide, neprijatelj Srbije samo zato što sam takođe izvestilac za Kosovo u EP. Ja volim ovu zemlju i ljude i mislim da je učinjeno dosta napretka u pristupanju EU“, kazala je Lunačekova.

  Ona smatra da će se „unutar EU te granice rušiti, u teritorijalnom smislu, kao i u umovima i srcima“.

  Tagovi:
  priznanje, EU, Urlike Lunaček, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga