06:50 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  109
  Pratite nas

  Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku izrazila je danas ponos zbog nedavnih uspeha koje je, kako je ocenila, Kosovo postiglo, ali i uznemirenost što su mnogi Srbi gnevni zbog tih vesti.

  „U poslednjih nekoliko nedelja dokazali smo da smo na nepovratnom putu da postanemo ravnopravni član porodice slobodnih zemalja u svetu“, rekla je ona na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

  Sedište FIFA u Cirihu
  © AP Photo / Keystone, Steffen Schmidt

  Čitaku je kazala da pripada generaciji koja je „prošla kroz najgore — genocid, masakre, diskriminaciju“, ali i koja je bila svedok nečemu što se smatralo nemogućim, a postalo moguće, a to je „rađanje nove države“.

  „Uspeli smo ne zato što smo bili moćni, nego što smo imali pravo i nadu da budemo jednaki, slobodni i da igramo. Mi jesmo jednaki, slobodni i igraćemo“, rekla je ona uz ocenu da je prijem u FIFA i UEFA, velika pobeda za jednakost i sport i dokaz da sport nema granice.

  Kako je dodala, još jedan uspeh za Kosovo je preporuka Evropske komisije da se kosovskim građanima odobri bezvizni režim.

  Iako slavi uspehe i ima razloga za ponos, Kosovo ima i nerešenih pitanja, a jedno od njih je sudbina nestalih osoba, 17 godina posle rata, a u rešavanju tog pitanja, prema njenom mišljenju, „imperativ je da Srbija otvori svoje arhive“.

  Ona je poručila da Kosovo želi novo poglavlje u regionu, ali da to treba da žele sve strane.

  Za Briselski dijalog je rekla da on nije cilj sam po sebi i istakla da će Priština u okviru ustava primeniti svaki sporazum postignut sa Beogradom u Briselu.

  „Ali srpski predsednik poredi Kosovo sa Islamskom državom… A Kosovo je, naprotiv, aktivan partner koji se sa ostatkom Evrope bori protiv Islamske države i vidi je kao pretnju“, rekla je kosovska ambasadorka.

  Za Kosovo je rekla da je to sekularna republika koja je postala zagovornik međuverskog dijaloga u regionu.

  „Svesni smo izazova koji su ispred nas i naša je dužnost da ostavimo iza sebe nezavisno i slobodno Kosovo, prosperitetnije i u miru sa svim susedima, koje će biti aktivni član globalne zajednice. Vredi boriti se za to“, zaključila je Čitaku.

  Tagovi:
  Vljora Čitaku, Kosovo, Priština
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga