09:57 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2012
  Pratite nas

  Uoči samita NATO-a koji će se održati 8. i 9. jula u Varšavi, generalni sekretar Severnoatlantskog pakta Jens Stoltenberg je u intervjuu za Radio „Poljska“ komentarisao nameru Pakta da pojača istočno krilo.

  Julski samit NATO-a biće preloman, jer će se na njemu doneti ključne odluke o načinima adaptiranja na novu situaciju u sferi bezbednosti.

  „Jačanje istočnog krila NATO-a predstavlja odgovor na nove zadatke koji stoje pred organizacijom, uključujući i agresivnu politiku Rusije“, izjavio je Jens Stoltenberg.

  Generalni sekretar je podsetio da je odluka o jačanju vojske na istoku već doneta, a na samitu treba da dobije i konačnu potvrdu. On je naglasio da će to biti međunarodne snage čiji je cilj da daju signal da napad na jednu državu predstavlja napad na celu organizaciju.

  „Neki saveznici (SAD, Velika Britanija i Nemačka) već su izjavili da će biti među zemljama koje jačaju te snage“, izjavio je Stoltenberg, podsetivši da su Sjedinjene Američke Države već izdvojile sredstva za taj zadatak.

  „To je samo jedan od elemenata naše strategije odbrane i odvraćanja“, naglasio je Stoltenberg.

  On je dodao da jačanje istočnog krila ne predstavlja pokušaj provokacije oružanog sukoba.

  U NATO-u su više puta govorili o pretnji koju Rusija predstavlja, na taj način objašnjavajući stalno povećavanje snaga u Istočnoj Evropi. Moskva je više puta naglašavala da nije zainteresovana za eskalaciju tenzija, ali da je spremna da adekvatno odgovori na akcije Zapada.

  Tagovi:
  Stoltenberg, vojna strategija, Samit
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga