20:21 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  109
  Pratite nas

  U regionu imamo sigurnosne, političke i ekonomske izazove, ali veliki sam optimista da ćemo u nekom momentu svi završiti u okviru Evropske unije i da to nije daleko, ali najvažnija je stvar to što smo počeli da razgovaramo, istakao je danas kosovski predsednik Hašim Tači na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope u Sarajevu.

  On je ocenio i da je potreban dijalog kako bi se region ekonomski razvijao i da ima mnogo standarda i kriterijuma koje nije moguće sprovesti ukoliko se situacija u regionu ne poboljša.

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić
  © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC

  „Svi smo multietničke zemlje, nemamo samo jednu etničku grupu i svi osećamo posledice onoga što se dešava. Ali najvažnija stvar je što smo počeli da razgovaramo i što smo u te razgovore uključili infrastrukturne projekte“, rekao je Tači.

  Prema njegovim rečima, ima veoma mnogo prostora za poboljšanje, ali da je jedan od uslova za to veća povezanost, odnosno izgradnja auto-puteva i ostalih infrastrukturnih projekata.

  „Iz EU imamo poruku da zemlje regiona moraju dobro da se pripreme za pariski samit i da donesu ozbiljne projekte u oblasti železnica, auto-puteva i ostalim oblastima od zajedničkog interesa“, rekao je Tači.

  On je dodao da je veoma optimističan kada je reč o pozitivnim kretanjima na Kosovu, navodeći potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, preporuke Evropske komisije o liberalizaciji viznog režima, članstva u UEFA i FIFA…

  Tači smatra i da je veoma važna izgradnja kvalitetnih dobrosusedskih odnosa.

  „Nezavisnost Kosova donela je veći nivo stabilnosti u regiji“, kazao je Tači i dodao da je „pre pet godina bilo nezamislivo da se  predsednik Kosova i predsednik Srbije sastanu i da imaju normalnu i korektnu komunikaciju“.

  Tači smatra i da je veoma važno raditi na poboljšanju bilateralnih odnosa kako bi se napravili zajednički planovi i ubrzalo pridruživanje u Evropsku uniju.

  „Moramo više da radimo na borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, trafikinga i fundamentalizma u svim vidovima. Treba da imamo zajednički pristup svim pitanjima, jer je to način da region brže ispuni standarde i da nas Brisel drugačije gleda„, rekao je Tači.

  Tači je ocenio i da su „pozitivna kretanja u odnosima sa Srbijom“, ali da će morati dodatno da se radi na poboljšanju odnosa.

  „Koristićemo briselski okvir kako bismo postigli širu političku saradnju i poverenje koje će na kraju da rezultira našem bržem kretanju ka članstvu u EU“, zaključio je Tači.

   

  Tagovi:
  Samit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, Hašim Tači, Kosovo, Sarajevo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga