14:27 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 194
  Pratite nas

  Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić kaže da je stigao zvanični poziv mandatara za razgovor o novoj Vladi Srbije, ali da su nacionalna i ekonomska politika DSS-a suviše udaljene od politike Aleksandra Vučića da bi se sa njim razgovaralo.

  Ona je na sednici Glavnog odbora stranke rekla da je raduje što je DSS vratila u Skupštinu Srbije, gde će se boriti za nacionalne interese zemlje.

  Rekla je da na izborima nisu postignuti najbolji rezultati, posebno na lokalu, ali da je DSS „pokradena za 100.000 glasova“, jer su, tvrdi, stranci na vlasti bili preko potrebni njihovi glasovi kako bi imali dvotrećinsku većinu u Parlamentu.

  Kako kaže, većina je stranci na vlasti potrebna za promenu Ustava i da se iz Preambule izbaci da je Kosovo sastavni deo Srbije, ali da im to DSS neće dozvoliti.

  Jedna od prvih inicijativa DSS-a biće predlog zakona o neutralnosti Srbije i predlog za suspendovanje „kapitulantskih zakona o saradnji sa NATO-om“.

  „Tražićemo ocenu ustavnosti sporazuma sa NATO-om potpisanih 2015. i verifikovanih 2016. godine“, rekla je Rašković Ivić.

  Ona je dodala da će DSS tražiti da sva dokumenta koja su potpisana sa EU budu javno prezentovana, jer, kako kaže, Srbija nema šta da traži u EU, ne samo zato što političkim angažmanom sa njima nešto značajno gubi, već zbog toga što EU ne želi Srbiju.

  „Nema tu ni istinske želje vlasti u Srbiji da državu modernizuju i sinhronizuju ekonomski, pravno, politički kako bi postala ravnopravna sa članicama EU“, ocenila je predsednica DSS-a u obraćanju na delu sednice Glavnog odbora koji je bio otvoren za javnost.

  Tagovi:
  preambula, razgovori, Ustav, DSS, Vlada Srbije, NATO, EU, Sanda Rašković Ivić, Aleksandar Vučić, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga