18:56 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 351
  Pratite nas

  Moskva se nada da će vlada Nemačke izmeriti sve „za“ i „protiv“ pre nego što svrsta Rusiju u red protivnika, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za RIA Novosti.

  Predsednik komiteta Saveta Federacije za odbranu Franc Klincevič
  © Sputnik / Vladimir Fedorenko

  Vlada Nemačke se sprema da prvi put nakon 2006. obnovi „Belu knjigu“ — uputstvo za politiku nacionalne bezbednosti.

  Ranije je list „Velt“ objavio da će u novoj verziji dokumenta Rusija preći u kategoriju protivnika i naći se u prvih deset globalnih pretnji.

  „Prvo, ova tema je već u dokumentima EU sa malom razlikom u detaljima. Ali u principu, ovakva demonizacija Rusije postala je modni trend u Evropskoj uniji“, istakao je Lavrov

  Sergej Lavrov u poseti Sputnjiku u Moskvi
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Sergej Lavrov u poseti Sputnjiku u Moskvi

  Prema rečima ruskog ministra, ovaj izveštaj tek je predstavljen vladi Nemačke i još nije usvojen.

  „Nadam se da će koaliciona vlada izvagati sve ’za‘ i ’protiv‘ i, što je najvažnije, da će odmeriti činjenice koje ni na koji način ne mogu da se protumače kao priprema Rusije za agresiju protiv EU i NATO-a… Da budem iskren, mislim da je ovo anomalija i da su se autori izveštaja jednostavno poveli za modnim trendom u unipolarnom svetu, čiji su dani već odbrojani“, dodao je Lavrov.

  Matrjoške (Babuške)
  © Sputnik / Aleksandr Krяžev

  On je naglasio da Rusija „ne želi da deli svet na prijatelje i neprijatelje“.

  „Zalažemo se za saradnju sa svima onima koji su spremni za to na osnovu ravnopravnosti, na osnovu uzajamnog poštovanja i uzajamne koristi, na osnovu kompromisa. Iako oni koji propovedaju mejnstrim u duhu unipolarnog sveta, naravno žele sve da kontrolišu. Mi imamo mnogo odgovorniju i razumniju politiku. Mi nikada nikog ništa ne teramo da radi“, istakao je Lavrov.

  Ruski ministar je dodao da Rusija uvek nastoji da uzme u obzir interese partnera i traže dogovore koji „odražavaju ravnotežu naših i njihovih interesa“.

   

  Tagovi:
  protivnik, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga