13:52 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 451
  Pratite nas

  Ruski ambasador Aleksandar Čepurin izrazio je danas nadu da će nova srpska vlada biti sposobna da ostvari velike zadatke u vezi sa razvojem rusko-srpskih odnosa i dodao da Rusija ima puno poverenje u izjave srpskog rukovodstva o težnji da se ojačaju veze sa Rusijom.

  Radni sastanak predsednika Putina sa srpskim mandatarom Aleksandrom Vučićem /
  © Sputnik / Sergeй Guneev

  „Nikako nije u našoj tradiciji da namećemo odluke koje se tiču unutrašnjopolitičkih rešenja. I to je činjenica. Polazimo od toga da će u budućoj vladi biti prisutne osobe koje će biti sposobne za dve stvari: da vode računa o nacionalnim interesima Srbije i blagostanju državljana Srbije. I, uz to, mi imamo potpuno poverenje u izjavu srpskog rukovodstva da se ojačaju veze sa Rusijom u duhu strateškog partnerstva“, rekao je Čepurin za „Politiku“.

  Upitan da li to znači da Vučića drže za reč, Čepurin je odgovorio potvrdno, prenosi Tanjug.

  „Stoga se nadamo da će sastav nove vlade biti sposoban da ostvari velike zadatke u vezi sa razvojem rusko-srpskih odnosa. I važna je stvar da je za realizaciju ovih zadataka zainteresovana, pre svega, sama Srbija, u privrednoj, političkoj i duhovnoj sferi“, naglasio je Čepurin.

  Govoreći o nedavnom sastanku Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, Čepurin je rekao da je razgovor, održan u okviru privatne posete, bio vrlo sadržajan i omogućio je da se otvoreno i prijateljski razmotre važna pitanja bilateralnih odnosa i njihova perspektiva.

  Dodao je da može nedvosmisleno da kaže da su u Rusiji zadovoljni rezultatima sastanka i pregovora, a da je najvažnija stvar da je lider stranke koja je pobedila na izborima potvrdio kontinuitet srpsko-ruske saradnje, uzajamnu težnju ka produbljivanju odnosa u svim oblastima, a posebno u privrednoj sferi.

  Podsetio je da je nedugo nakon sastanka usledio važan pozitivan signal u vezi sa režimom slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EEU), upitavši istovremeno kome to smeta ako u ovakvim uslovima Rusija i Srbija ili Kina i EEU žele da uspostave odnose koji mogu da pomognu privredni razvoj.

  Ambasador je naglasio da Srbija nije manje zainteresovana za razvoj bilateralnih odnosa, i da to mogu da spreče samo neki paranoični rusofobi.

  „Ali ja takve ne vidim u Vladi Srbije. Radićemo sa uzajamnim poštovanjem, da bi naši narodi živeli u miru i prosperitetu“, rekao je Čepurin.

  Tagovi:
  Čepurin, Vučić, Aleksandar Čepurin, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga