21:45 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 253
  Pratite nas

  Srpska pravoslavna crkva predložila je danas odlaganje Svetog i Velikog Sabora, koji je zakazan od 17. do 27. juna na Kritu.

  Kupola, crkva
  © Flickr / Rum Bucolic Ape

  U pismu koje je u ime Sinoda SPC patrijarh Irinej uputio patrijarhu Vartolomeju navodi se da SPC „oseća teškoću“ da učestvuje na tom saboru, pa se njegovo odlaganje predlaže na neko vreme, dok se ne postigne konsenzus crkava, odnosno dok ne budu uklonjene nesuglasice i dok se ne postigne jedinstvo o mnogim pitanjima.

  U sinodskom pismu patrijarhu Vartolomeju, dostavljenom i medijima, navodi se i da bi buduće okupljanje na Kritu trebalo smatrati „predsaborskim međupravoslavnim savetovanjem“, u cilju, kako se navodi, dopunske pripreme Sabora i poboljšanja njegovih tekstova.

  Sinod SPC i patrijarh Irinej, kao predsednik crkvene vlade, ističe da će to doprineti da „plod Sabora bude svedočenje neporočne vere naše, odgovor o nadi koja je u nama i poruka spasenja u Hristu, upućena svima, i onima koji su nam blizu i onima koji su daleko od nas, a nipošto, ne daj Bože, nicanje novih nepoželjnih i štetočinskih raskola i parasinagoga pod izgovorom lažno narečene revnosti i tobožnjeg očuvanja“.

  Tagovi:
  Krit, SPC, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga