07:23 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2016
  Pratite nas

  Hrvatska je danas na sastanku Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju, posle više od tri meseca protivljenja, zvanično dala saglasnost na nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.

  Kako Tanjug saznaje iz evropskih diplomatskih izvora, sastanak Radne grupe Saveta Evrope je završen, a zvanična informacija o postojanju konsenzusa za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom trebalo bi da bude objavljena danas popodne oko 17 časova.

  Iz slovačke delegacije koja predsedava Savetom Evrope za Tanjug kažu da će, čim budu imali zvaničnu informaciju o saglasnosti svih 28 država-članica, preduzeti sledeće korake koji se odnose na verifikaciju konsenzusa na sastanku ambasadora zemalja-članica u četvrtak i zakazivanje Međuvladine konferencije na kojoj bi Srbija otvorila prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

  U diplomatskim izvorima u Briselu naglašavaju da je rezultat današnjeg sastanka i razgovora o otvaranju poglavlja 23 u najvećoj meri zasnovan na kompromisnom tekstu koji je juče postignut na Samitu EU i lidera država Zapadnog Balkana u Parizu.

  Tagovi:
  poglavlja, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga