09:23 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2021
  Pratite nas

  Desio se referendum, nije još došlo do „bregzita“, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i dodao da je Velika Britanija još uvek članica EU, te da ima sva prava i obaveze kao i druge članice.

  Angela Merkel i Žan-Klod Junker
  © AFP 2020 / John MACDOUGALL

  Tako je Davenport odgovorio na pitanje novinara da li će ostati na poziciji šefa delegacije EU u Srbiji, s obzirom na ishod referenduma u Velikoj Britaniji i da on dolazi iz te zemlje.

  „Došlo je do referenduma, nije još došlo do ’bregzita‘ i kao što ste čuli od predsednika Junkera (predsednik Evropske komisije) i Tuska (predsednik Evropskog saveta), Velika Britanija ostaje članica EU sa svim obavezama i svim pravima kao i 28 zemalja-članica“, rekao je Davenport novinarima.

  Na pitanje o perspektivama Srbije u kontekstu odluke na referendumu u njegovoj zemlji, Davenport je rekao da je sa Samita u Parizu poslata važna poruka da je EU još uvek potpuno posvećena proširenju i u tom smislu proširenju aktivnosti i saradnje sa svim zemljama-kandidatima za članstvo Zapadnog Balkana.

  „Došlo je do konkretnih pomaka u vezi sa tim, naročito što se tiče transporta i energetike i konkretnih projekata“, naveo je Davenport.

  Slično:

  Ošamućena Evropa kao otkačeni top i uvređena mlada
  Pariz se priprema da preuzme finansijsku krunu od Londona
  Vujović: Neutralisaćemo šokove „bregzita“
  Britanija se okreće Kini
  Gabrijel: Smanjiti broj evropskih komesara
  London: Protestni marš protiv „bregzita“ (video, foto)
  Tagovi:
  referendum, Bregzit, EU, Majkl Devenport, Velika Britanija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga