08:04 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 25
  Pratite nas

  Uspostavljanje odnosa između Ankare i Moskve značajno će doprineti regionalnoj sigurnosti i pomoći Turskoj da poveća svoj regionalni uticaj, izjavio je za Sputnjik bivši turski ambasador u Iraku i Velikoj Britaniji Unal Čevikoz.

  On je rekao da je otopljavanje u odnosima Rusije i Turske od ogromnog značaja za Ankaru, koja će sada moći da poveća svoj regionalni uticaj.

  Čevikoz, koji radi kao predsednik Centra za političke studije u Ankari, dodao je da će obnavljanje bilateralnih odnosa značajno doprineti regionalnoj sigurnosti.

  Prošlog meseca turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poslao je pismo sa izvinjenjem ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog oborenog ruskog aviona. Ovaj potez pratila je normalizacija odnosa između Moskve i Ankare.

  Moskva je ukinula zabranu na putovanja u Tursku i nekoliko sankcija prema turskim preduzetnicima. Dve zemlje takođe su se dogovorile da zajedno rade na velikom broju pitanja, uključujući i Siriju.

  Tokom intervjua Čevikoz se osvrnuo na „širok spektar bolnih pitanja“ vezanih za tursku politiku u Istočnom Sredozemlju i Bliskom istoku.

  „U tom smislu, diplomatski koraci prema normalizaciji veza sa Izraelom i Rusijom su od velikog značaja. Ukoliko Ankara nastavi da jača ove veze, to će joj pomoći da otkloni brojne faktore koji štete regionalnoj poziciji Turske i situaciju na Bliskom istoku i Istočnom Sredozemlju u celini“, dodao je on.

  Čevikoz je posebno istakao značaj oživljavanja odnosa sa Rusijom, na čiji se međunarodni uticaj može računati.

  On promoviše Rusiju kao „turskog suseda ne samo na Crnom moru, već i na jugu, s obzirom na njenu jaku poziciju u Siriji, gde Rusija učestvuje u antiterorističkim operacijama i podržava predsednika Bašara el Asada.“

  „Imajući sve ovo u vidu, bitno je da se naglasi pozitivan aspekat normalizacije turskih odnosa sa Rusijom u smislu obezbeđivanja stabilnosti u regionu. Nadam se da će sličan proces takođe biti pokrenut u vezama sa Egiptom i Sirijom“, dodao je Čevikoz.

  On je takođe pozvao Tursku da promeni svoju „pristrasnu spoljnu politiku“ na Bliskom istoku, koju je Ankara vodila poslednjih godina. Čevikoz smatra da Turska i dalje predstavlja zemlju koja gradi svoju politiku na ideološkoj osnovi.

  „Da bi iskorenila ovaj stav, Turska mora da dokaže svoju nepristrasnost i sposobnost da očuva odnose sa svim međunarodnim igračima kako bi se rešili sukobi“, naveo je Čevikoz.

  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 27. juna izjavio da se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u pismu upućenom Vladimiru Putinu izvinio što je Turska u novembru 2015. oborila ruski avion Su-24 i izjavio saučešće porodici poginulog pilota.

  Nakon pisma izvinjenja usledio je telefonski razgovor predsednika dveju zemalja, Erdogana i Putina, tokom kojeg su se dogovorili da se lično sastanu krajem godine.

  Na taj način Ankara je ispunila jedan od uslova koji je Moskva iznela nakon incidenta koji je zamrzao dugogodišnje partnerstvo između dve zemlje.

   

  Tagovi:
  otopljavanje odnosa, rusko-turski odnosi, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga