23:56 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3713
  Pratite nas

  Bivši italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini izjavio je danas da je u govoru mandatara Aleksandra Vučića važna izbalansirana spoljna politika i da bi Srbija mogla da bude most između Rusije i Evropske unije.

  Fratini je rekao da će nova Vlada Srbije imati brojne izazove, ali i priliku da zemlju izvede iz krize.

  Fratini je novinarima u Skupštini Srbije komentarisao ekspoze mandatara Aleksandra Vučića, navodeći da je njegova glavna preokupacija kako da se poboljšaju uslovi za život građana Srbije.

  On je istakao da je impresioniran fiskalnom konsolidacijom i poboljšanjem ekonomske situacije u Srbiji posle velike krize 2014.      

  Privlačenje investicija je ključ za poboljšanje ekonomske situacije, rekao je Fratini i dodao da Srbija ima kapacitete da dobro sarađuje i sa globalnim igračima, kao što su Kina, Rusija i UAE.

  U tom smislu, Fratini je podsetio da je Italija za Srbiju trgovinski partner „broj jedan“.

  „Vrlo važna stvar u govoru (Aleksandra Vučića) jeste izbalansirana spoljna politika“, istakao je Fratini dodajući da nije kontradiktorno to što je Srbija partner sa Rusijom i da želi da postane član EU.

  „Naprotiv, Srbija bi mogla da bude most između EU i Rusije, naročito kada mnoge zemlje shvataju da je saradnja sa Rusijom neophodna“, naglasio je Fratini.

  Fratini je primetio i da je Vučić u ekspozeu naglasio i dobru saradnju sa zapadom i SAD, istakavši da poseta potpredsednika SAD Džo Bajdena koji će uskoro posetiti Srbiju znak poštovanja prema novoj vladi.

   

  Tagovi:
  EU, Franko Fratini, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga