05:55 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  10068
  Pratite nas

  Potpredsednik SAD Džozef Bajden danas je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da želi da iskoristi tu priliku i izrazi saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje voljene u NATO kampanji.

  „SAD i Srbija, naravno, ne slažu se oko svakog pitanja, ima mnogih ožiljaka i rana iz ’90-ih godina koje su žive, ali ja se nadam da ćemo peduzeti korake i da će to učiniti druge nove generacije, te da će ceo region biti obeležen ekonomskim rastom“, izjavio je Bajden.

  Potpredsednik SAD Džo Bajden
  © Foto : FB/Boris Malagurski

  Veoma cenim vašu izjavu da ćete preuzeti odgovornost za ono što je pogrešno rađeno u prošlosti, dodao je obraćajući se Vučiću, uz nadu da će to uraditi i druge zemlje u regionu.

  „I to je važan korak ka izlečenju“, poručio je Bajden, a onda dodao: „Hteo bih da izrazim saučešće svim porodicama koje su izgubili svoje voljene u NATO kampanji“.

  On je dodao da je samo nekoliko meseci nakon što je Barak Obama izabran za predsednika 2009. bio u Srbiji objasnivši da je to bio izraz želje SAD da pokažu privrženost Srbiji i ljudima u regionu i jačanju odnosa dveju zemalja.

  „I zbog istih razloga sam danas ovde. Jedina razlika od tada je što smo postali još bliži prijatelji“, rekao je Bajden na konferenciji za novinare.

  On je poručio da je Srbija ključni politički i ekonomski kamen-temeljac za ceo region.

  Bajden je u zajedničkom obraćanju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je ujedinjen i miran region Zapadnog Balkana izuzetno bitan za celu Evropu, a u tom smislu je govorio o značaju Srbije za region.

  „Srbija predstavlja ključni politički i ekonomski kamen-temeljac za ceo region i liderstvo Srbije izuzetno je važno za ovaj deo Evrope“, poručio je Bajden i dodao da izuzetno poštuje i liderstvo Aleksandra Vučića, koje je pokazao, kako je rekao, u važnim situacijama.

  „Gospodine premijeru, prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobednikom na mnogim poljima, i predsednik Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima sa Hrvatskom“, rekao je Bajden, obraćajući se Vučiću.

   

  Tagovi:
  NATO agresija, NATO, Aleksandar Vučić, Džozef Bajden, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga