11:23 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše ,
  2232
  Pratite nas

  Amerika je ta koja rukovodi Kosovom, i ako ona nešto kaže, to može da bude presudno da se nešto i promeni. Može da se desi da drugi čovek Amerike zatraži od kosovskih Albanaca da popuste i krenu u razgovore sa Beogradom.

  Kosovski Srbi reči Džozefa Bajdena shvataju više kao visoku diplomatiju koja se najčešće ne sprovodi u delo. Ovo je za Sputnjik izjavio urednik Radio Gračanice sa Kosova i Metohije Zoran Stanković, komentarišući posetu drugog čoveka Amerike Prištini.

  „Onoliko koliko mu veruju Albanci, toliko mu ne veruju Srbi, s obzirom da znamo da su Albanci sa Kosova najzahvalniji upravo njemu za dobijanje nezavisnosti 2008. godine. On već dve decenije podržava albansku želju za nezavisnim Kosovom. Kako Srbi u Prištini gledaju na njega dokaz je i da je manastir Gračanica bio bukvalno prazan, odnosno, nije bilo srpskih stanovnika, kada je njegova supruga Džil došla da obiđe manastir. Moram da kažem da je tome doprinela i velika provera policije na Kosovu, a to je išlo do toga da su pretresali i tašne žena koje su se zatekle u blizini manastira“, kaže Stanković.

  Komentrišući izjavu Hašima Tačija, koji je rekao da će i dijalog sa Beogradom uskoro doći na red, iako se samo pre nekoliko dana jedna takva runda razgovora završila neuspešno, Stanković kaže:

  „Ovde postoji mišljenje da je albanska politika jako prilagodljiva i da u situaciji kada zatreba ona u trenutku može da se promeni. Ono što je privuklo pažnju jeste da se Tači u jednom trenutku ipak nije složio sa Bajdenom, odnosno, istakao je da smatra da nije fer dogovor o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, dok je premijer Kosova Isa Mustafa rekao da ima nadu u briselske razgovore, što znači da postoji neki signal kome će se Tači prilagoditi, pre ili kasnije.

  Doduše, ceo razgovor nije ni objavljen, a i pitanje je šta će biti. Može da se desi i da Bajden zatraži od kosovskih Albanaca da popuste i krenu u razgovore sa Beogradom, a svi znamo da je Amerika ta koja  na neki način rukovodi Prištinom. Ako Bajden tako nešto kaže, to će biti  prelomni trenutak“, smatra Stanković.  

  Džozef Bajden boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, poslednjoj u svojstvu drugog čoveka Amerike. Bajden je pre toga posetio Beograd i sastao se sa srpskim zvaničnicima.

   

  Slično:

  Može li Tači Zmija da postane Tači Lama
  Tači: Tek ćemo pokrenuti pitanje „Miloševićevog genocida“
  Tači: Vojska Kosova biće multietnička
  Tači: Svi ćemo završiti unutar EU, važan je dijalog
  Tagovi:
  poseta, Gračanica, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga