00:47 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  7253
  Pratite nas

  Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je danas izjavu poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadika Ahmetovića da je premijer Aleksandar Vučić u Potočarima „napao sam sebe“, i ocenio da je obustava istrage o tom napadu neviđen međudržavni skandal.

  „Mržnjom i raspaljivanjem sukoba ne može se graditi mir i regionalna stabilnost. Prošlost ne možemo promeniti, ali možemo graditi budućnost, a za to je neophodna ozbiljna i iskrena politika. Srbija je za to spremna, i to nije naša slabost, kako neki misle, već velika prednost“, poručio je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

  Dačić je ocenio da Ahmetovićeva izjava da je premijer Vučić sam kriv i da je prošle godine u Potočarima napao sam sebe, najbolje govori o bošnjačkim političarima u Bosni i Hercegovini.

  Prvo, podsetio je Dačić, premijer Vučić je otišao u Srebrenicu na njihov poziv, a drugo, to znači da je država-domaćin dužna da brine o njegovoj bezbednosti.

  U Evropi je, ukazao je šef srpske diplomatije, gotovo nezabeleženo da je neki državnik napadnut na teritoriji druge države na čiji poziv je došao.

  „Treće, gde su bili domaćini, i Bakir i Sadik i ostali?“, upitao je Dačić i dodao da se, nekoliko dana nakon toga, Bakir Izetbegović sa domaćinom Aleksandrom Vučićem prošetao mirno Beogradom, čime je, kaže Dačić, Srbija pokazala šta znači ozbiljna država.

  „Zar neko u BiH misli da bi građani Beograda Bakira dočekali bacajući mu cveće pod noge, posle svega što je pričao o Srbiji i srpskom narodu? Zar nismo i mi mogli da organizujemo njemu i drugima koji dolaze iz sveta incidente i napade kao što se desilo u BiH? Srbija to nikad ne bi uradila ni dopustila“, istakao je Dačić.

  On je upitao da li je moguće da godinu dana nakon napada i pokušaja ubistva Vučića za to niko nije odgovarao.

  „Čak se i obustavljaju istrage o tome. Sve to je neviđeni međudržavni skandal“, ukazao je šef srpske diplomatije, dodavši da srpske vlasti zato osnovano sumnjaju da je reč o režiranom i organizovanom napadu.

  Dačić je podsetio da je premijer Vučić svoj prošli mandat započeo posetom Sarajevu, da je stalno isticao potrebu stabilnosti u BiH i naših dobrih odnosa, da je došao u Srebrenicu da se pokloni žrtvama, što je i američki potpredsednik Džozef Bajden nedavno u Beogradu visoko ocenio, osuđujući napad na srpskog premijera i ovogodišnje poruke da je nepoželjan u Srebrenici, navodi se u saopštenju.

  Ahmetović je prethodno rekao da je izjava ministra Dačića da iza napada na premijera Vučića u Potočarima prošle godine stoje bošnjački političari apsolutno neprimerena i da ne doprinosi stabilizaciji odnosa u regionu.

  „Izjava Ivice Dačića je neprimerena i bazirana na osnovi ’rekla-kazala‘. Aleksandar Vučić je u Potočarima napao ’sam sebe‘, jer masa je reagovala, i to niko nije mogao kontrolisati, i to zbog ranijih Vučićevih izjava o rezoluciji UN o Srebrenici, hapšenju Nasera Orića u Švajcarskoj i još mnogo toga“, rekao je Ahmetović, preneo je Tanjug.

  Tagovi:
  napad, Sadik Ahmetović, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Potočari, BiH, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga