16:44 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  6822
  Pratite nas

  Naša politika će i u budućnosti biti politika maksimalne uzdržanosti, neodgovaranja, neogovaranja i politika ćutanja, uprkos kontinuiranoj politici u nekim zemljama regiona protiv Srbije, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta sa ambasadorima akreditovanim u Beogradu povodom zaoštrene situacije u regionu.

  „Takvu politiku ćemo voditi, jer se ne plašimo svoje budućnosti ukoliko budemo mogli da radimo, ali se i te kako plašim i brinem kao predsednik Vlade Srbije ako se budemo bavili drugim stvarima, a da to nisu rad i ekonomski napredak“, rekao je Vučić.

  Aleksandar Vučić sa ambasadorima
  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC

  On je dodao da se nada da će taj stav podržati i Vlada Srbije, iako, kako je rekao, potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić „nije bio sasvim saglasan“ sa takvim stavom.

  Kako je rekao, vitalni interes Srbije i srpskog naroda su stabilnost i mir i, mada možda nekome to zvuči kao fraza, te dve odrednice su suština našeg ekonomskog i svakog drugog napretka u budućnosti.

  Vučić je istakao da je za Srbijom najteža sedmica, zbog brojnih najtežih uvreda na račun Srbije i srpskog naroda, na koje nije hteo da odgovori, mada mu je to, kao premijeru, bilo veoma teško.

  On je upozorio da su netačne procene da iza tih incidenata stoji izborna kampanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

  „To nema nikakve veze sa izborima, već sa kontinuiranom politikom koja se vodi protiv naše zemlje“, rekao je Vučić i primetio da bi bilo još gore da imaju veze sa izborima, jer bi to govorilo loše o tim društvima.

  A ta društva, veruje, nisu toliko loša, koliko bi se iz takvih „objašnjenja“ moglo zaključiti.

  Zabolelo me to što su najtiše vikali Vučiću pederu

  Vučić je povodom jučerašnjih incidenata u Novom Pazaru poručio da kao predsednik Vlade neće dozvoliti da bilo koji građanin Srbije bude napadnut, bilo da je Bošnjak, Srbin ili šta god, i najavio da će uskoro posetiti taj grad.

  On je kazao da je dobio izveštaj iz Novog Pazara i najavio da će ponovo posetiti ovaj grad, kako bi razgovarao sa Bošnjacima i Srbima.

  „Zabolelo me to što su najtiše vikali ’Vučiću pederu‘. Mnogo glasnije su vikali ’Ubij, zakolji da Srbin ne postoji‘, i pesme o Oriću, kao što su drugi pevali ’Ubij, zakolji da Turčin ne postoji‘. To mora da se zaustavi“, podvukao je Vučić.

  On je istakao da je Srbija otadžbina svih njenih građana i da oni moraju da žive mirno.

  „U Srbiji, dok sam predsednik Vlade, neću dozvoliti da Bošnjaci budu napadnuti, kao ni Srbi, ali ni bilo koji drugi građani“, naglasio je Vučić.

  On je istakao da zbog toga ćuti na sve napade iz regiona.

  Reagovaćemo odgovorno na zabranu referenduma

  Premijer je rekao i da će vlast u Beogradu reagovati odgovorno i ozbiljno u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu referenduma u Republici Srpskoj.

  „Nema sumnje da ćemo želeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika i da ću ih odmah pozvati u Beograd i zamoliti da se i s nama konsultuju ukoliko do takve odluke dođe“, rekao je Vučić.

  On je dodao da nije problem da se nađe sa Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem i ostalim srpskim predstavnicima kako bi se videlo koja je najmanja šteta za srpski narod.

  „Moramo da se konsultujemo i razgovaramo da izvučemo najmanju štetu, odnosno najveću korist za naše građane i narod“, rekao je Vučić, dodajući da bi to značilo hitan sastanak, celodnevni i noćni, ali da on ne bi da se meša u bilo šta pre takvih odluka.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga