22:27 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1202
  Pratite nas

  Srbija koliko god da gleda napred, nema razloga da se stidi kada pogleda iza sebe, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Solunu nakon što je sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom odao počast poginulim srpskim vojnicima koji su sahranjeni na Zejtinliku.

  Nikolić je novinarima kazao da poseta Savezničkom groblju predstavlja pogled unazad i da svako od nas može sa ponosom da se osvrne.

  „Što bismo se stideli tog pogleda unazad kada nas i Grci i svi oni koji su sa nama ratovali cene“, kazao je predsednik Srbije.

  Jedna mala srpska vojska, kako je rekao, kojoj je pretila opasnost da ne postoji, doživela je da vojvoda Petar Bojović dobije odlikovanje i od svojih neprijatelja.

  Predsednici Srbije i RS Tomislav Nikolić i Milorad Dodik odaju počast srpskim vojnicima na groblju na Zejtinliku.
  © Tanjug / Tanja Valič
  Predsednici Srbije i RS Tomislav Nikolić i Milorad Dodik odaju počast srpskim vojnicima na groblju na Zejtinliku.

  Nikolić je rekao da je poseta Grčkoj nastavak obeležavanja Velikog rata u kojem je Srbija dala svoj veliki doprinos.

  „Dala je ogromne žrtve i meni se čini da smo pomalo zapostavili taj deo istorije, neke ljude potpuno odbacili…“, rekao je Nikolić.

  On je dodao da Srbija ima izvanredne saradnike u grčkim vlastima, ne samo na državnom, već i na regionalnom nivou, što se videlo prilikom posete Dušanovom gradu „gde smo dobili uveravanja o tom prijateljstvu i ljubavi, koje grčki narod oseća prema nama“.

  Osvrnuvši se na sutrašnje zvanično obeležavanje godišnjice Kajmakčalanske bitke na vrhu planine Nidže, Nikolić je kazao da je najvažnije to što će se sutra obeležiti junački proboj Solunskog fronta koji nije bio baš po volji saveznicima, ali srpska vojska tada nije mogla da čeka.

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić na srpskom groblju na Zejtinliku.
  © Tanjug / Tanja Valič
  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić na srpskom groblju na Zejtinliku.

  Navodeći da na Kajmakčalanu postoji deo teritorije koji je Grčka ustupila Jugoslaviji svojevremeno, gde se nalaze obeležja proboja Solunskog fronta, crkva i kapela, Nikolić je rekao da je po raspadu Jugoslavije to pripalo Makedoniji i da bi, kako je rekao, možda trebalo razgovarati sa predstavnicima makedonskih vlasti o tome da Srbija dobije pravo da na tom mestu baštini svoju istoriju.

  Dodik: Srpski narod je jedinstven nacionalni korpus

  Predsednik RS Milorad Dodik položio je danas venac i odao počast stradalim srpskim vojnicima koji su sahranjeni na vojničkom groblju u Solunu i poručio da, bez obzira gde živeo, srpski narod predstavlja jedinstven nacionalni korpus.

  On je istakao da je sa predsednikom Srbije u prilici da zajedno obeleže 100 godina od proboja Solunskog fronta, dodajući da je dosta pripadnika vojske Srbije bilo sa prostora današnje RS i BiH.

  Čuvar srpskog groblja na Zejtinliku Đorđe Mihailović.
  © Tanjug / Tanja Valič
  Čuvar srpskog groblja na Zejtinliku Đorđe Mihailović.

  Kako je rekao, oni su se osećali integralnim delom velikih napora da Srbija dosegne svoju slobodu i da se odbrani.

  „U njihovu čast i pomen ja sam ovde kao predsednik RS da na ovaj simboličan način kažem da smo i danas jedno“, rekao je Dodik.

  On je dodao da se na taj način rehabilituju sećanja na teške trenutke, pogibiju srpskog naroda koji je platio ogromnu cenu u Velikom ratu, a kasnije i u Drugom svetskom ratu.

  Dodik je inače čuvaru Srpskog groblja u Solunu Đorđu Mihailoviću uručio Orden časti sa srebrnim zracima.

  Mihailović je Orden dobio za priznati javni rad i rezultate na očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa srpskog naroda, kao i u učvršćivanju prijateljskih odnosa RS i Grčke.

  Predsednik RS Milorad Dodik uručuje orden čuvaru srpskog groblja na Zejtinliku Đorđu Mihailoviću.
  © Tanjug / Tanja Valič
  Predsednik RS Milorad Dodik uručuje orden čuvaru srpskog groblja na Zejtinliku Đorđu Mihailoviću.
  Tagovi:
  srpsko ratničko groblje, Đorđe Mihailović, Milorad Dodik, Tomislav Nikolić, Zejtinlik, Solun, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga